Skip to main content

EuroMaidan v Brně

By January 16, 2014osobní, politika

19_1_euromaidan_pozvanka

Nedělám to často, jelikož nejsem zrovna asi moc protestní typ, ale moje velice dobrá kamarádka začala na podzim v brně organizovat protesty na podporu lidí, kteří se snaží nassměřovat Ukrajinu jiným směrem, než do náručí Ruska.

Tuto neděli bude v Brně po obědě pochod v rámci tzv. EuroMaidanu, pochud chcete, můžete se přidat. Níže je vysvětlující dopis, kopie potvrzení o řádném ohlášení protestu a fotka z minulé akce.

DOPIS:

Zvu vás na naši nedělní akci protestu v rámci mezinárodních výstupů Euromaidan a zároveň prosím o podporu v této věci.

POCHOD na podporu Ukrajinského obrození v podobě Euromaidanu tuto neděli 19.1. v 14:00 Moravské náměstí – Nám. Svobody – Česká – Mor.Náměstí.

Z českých médií by se daly vyvodit závěry, že na Ukrajině se po událostech konce loňského roku 2013 (bití a zatýkání mírných protestujících proti rozhodnutí vlády prezidentskými spec. armádními jednotkami, násilí na žurnalistech a opozičních politicích, domácí výslechy občanů atd) “nic podstatného neděje”. NENÍ TOMU TAK. DĚJE, POŘÁD. Lidé okupující centrum Kyjeva se drží ve stanech a na náměstí, zároveň se rozvíjí a uplatňují na (mezi)národní úrovni centralizovanější strategie, jak zločinnou vládu odstranit – včetně upozornění veřejnosti na tuto situaci mimo hranice Ukrajiny. Toto je rozhodující období pro Ukrajinu, která se snaží po dlouhím období zkorumpovanosti a závislosti na Rusku vymanit z tohoto nátlaku a mírnou cestou změnit vládu. Každá podpora pomáhá VYTRVAT. Změny, které vyžaduje kriminální režim této země, se neudají za pár týdnů. Vše se rozjíždí a pomalu ale snad jistě spěje ke zvratu. PODPOŘTE SVOJÍ PŘÍTOMNOSTI. Přijďte s námi projít centrem Brna. Zviditelněním svého nesouhlasu přidáváte odvahu a odhodlanost lidem, kteří se pár stovek km od Vás statečně postavili za svá základní práva proti velkému kolosu, propletené a postavené na zločincích (počínaje prezidentem Janukovičem, o kterém se oficiálně ví, že byl před lety souzený za krádeže a znásilnění) vládě.

Viděla jsem, slyšela a pocítila, že se Ukrajinci, kteří se zapojili do protestů proti vládě, nevzdávají.

Možná jsou někteří nemocní a zotavují se po týdnech protestů a dalších střetech s policíí. Možná se někteří zalekli a odešli z ulic na chvíli do úkrytu.

Ale je jisté, že Maidan (protest) nevyhasíná ani nevyšumí. Připomínám, právě v to doufá vláda, která posílá spec. jednotky, aby bila a zastrašovala lidi – a která znovu přistoupila k zatýkání lidí v roce 2014. Pomozme lidem vytrvat v jejich úsilí přebudovat systém v jejich zemi. Tak, jak kdysi čeští disidenti byli podporováni západními organizacemi, toto je šance pro vás předat podporu dále.

Zde je foto z minulé akce a potvrzení nahlášení protestu.

19_1_euromaidan_povoleni
eu brno

Zde je odkaz na událost na FB a na skupinu podpory na FB.

Marija Nobilisová

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.