Skip to main content

Otevřený dopis předsedům demokratické opozice

By August 14, 2018politika

Milan Kramoliš

Brno | +420 604 381 752 | milan@kramolis.com

14. 8. 2018

 

Ivan Bartoš            | Pirátská strana      | Předseda strany

Pavel Bělobrádek | KDU – ČSL             | Předseda strany

Petr Fiala                | ODS                        | Předseda strany

Petr Gazdík            | STAN                      | Předseda strany

Jiří Pospíšil            | TOP 09                   | Předseda strany

 

OTEVŘENÝ DOPIS PŘEDSEDŮM STRAN DEMOKRATICKÉ OPOZICE

 

Vážení předsedové stran demokratické opozice,

Obracím se na Vás všechny tímto otevřeným dopisem. Dlouho jsem se k němu odhodlával, ale události posledních měsíců na naší politické scéně mne vedou k tomu, abych jej už více neodkládal.

Po hlasování o důvěře vládě, kterou vede Andrej Babiš, jste mluvili Vy anebo Vaši členové o tom, že budete tvrdou opozicí, která této menšinové vládě (opřené o hlasy KSČM, a tak trochu i SPD) nedá obrazně řečeno nic zadarmo. Jsem rád, že to zaznělo, ale nemyslím si, že to bude do budoucna stačit.

Ekonomická a mediální síla, která za současnou vládou (a hlavně jejím předsedou) stojí, se zdá být neporazitelná. Já si to ale nemyslím. Nemyslím si, že by byl neporazitelný. Největší překážkou není nedostatek financí na Vaší straně anebo prostoru v médiích.

Podle mého názoru je tou největší překážkou v boji proti Andreji Babišovi a jeho straně velká roztříštěnost a další štěpení demokratických stran, neschopnost vzájemné dlouhodobé konstruktivní spolupráce a nemohoucnost při hledání společné vize pro tuto zemi, která bude přesahovat jedno volební období a jednu partaj.

I když se Vaše programy v mnohém překrývají, tak nevidím z Vaší strany velkou snahu o hledání společných cest. Nevím přesně, proč tomu tak je, ale věřím tomu, že pro dobro této země a pro její budoucnost byste mohli být ochotni a schopni společnou cestu hledat.

Další parlamentní volby, které na chod této země mají největší vliv, jsou za tři roky. To je podle mého názoru dost času na to změnit výše popsanou situaci. Je to dost času na to se zamyslet a přijít s konceptem závazné spolupráce. Bude dost času na vytvoření společné vize, kterou si vezmou za své Vaše demokratické strany a začnou ji prosazovat od komunální politiky, přes krajskou, senát až do parlamentu. Ty tři roky Vám dají dostatek času na připravení pozitivního programu, který nebude zatížen pliváním po ostatních, ani po Andreji Babišovi. Negativní program prostě nefunguje. Je třeba přinést v době negativismu a beznaděje něco opravdu nového a radikálního.

Využijte příležitosti

Nikdy jsem se v politice nijak osobně neangažoval a do žádné politické strany jsem nevstoupil. Nicméně v této pohnuté době vidím potřebu aspoň pozdvihnout jeden hlas, protože věřím, že to má smysl. Když se podívám na svůj život a moje všechny zkušenosti, tak jasně vidím, že vzájemná spolupráce má smysl. Společná vize má také smysl. A když něco dává smysl, tak pevně věřím, že se najdou lidé, kteří se k tomu přidají. Není jich podle mne v této zemi málo. A já bych Vás tak chtěl tímto otevřeným dopisem vyzvat, abyste se postavili do jejich čela. Nikdo jiný, než Vy to udělat v současnosti nemůže. Jsou různé iniciativy, ale ty naráží na strop v počtu dobrovolníků anebo i financí.

Vy ale máte ty nejlepší předpoklady, nejlepší možné načasování, a tak Vás touto cestou prosím, abyste ten čas do dalších parlamentních voleb konstruktivně a dobře využili. Ve vzájemné spolupráci zkusili najít vizi, která nám občanům této země pomůže zvednout hlavy a podívat se dál než jen k dalším volbám.

Vize pro naši zem nemusí být složitá, bude stačit třeba i jen deset bodů. Pokud je uchopíte společně, začnete o nich mluvit ze všech stran jako jeden muž a přes všechny úrovně politického spektra – od starostů, primátorů až po poslance a senátory, tak budou mít čas a prostor doputovat až do nejzazšího koutu naší země a budou moci ukázat, že doba negativního programu, který se jen opírá do druhých je minulostí. Témat je opravdu hodně a já vím, že je znáte a ve svých programech je máte. Přesto anebo právě proto Vás ještě jednou na závěr prosím – udělejte ten krok k sobě navzájem, nepodrážejte si už navzájem nohy, zkuste spolu více konstruktivně a bez emocí mluvit a hledejte cesty jak a dlouhodobě spolupracovat.

Pokud byste potřebovali pomoct najít k sobě cestu, jsem tu pro Vás.

S pozdravem

Milan Kramoliš, v Brně dne 14. 8. 2018

One Comment

  • Jan Kramoliš says:

    Milý jmenovče – :) – dovolím navrhnout tykání.
    V řadě věcí souhlasím, strany (obecně) mají místo programu strašení sebou navzájem (jakýsi pozitivní program měli snad jen Piráti), přičemž v této “disciplíně” jsou logicky úspěšnější nové subjekty. A zdá se, že žádná ze stran nechce vyhrát volby – každá se snaží hýčkat si své jisté – nepřijít o tvrdé jádro svého elektorátu. Plně souhlasím s tím, že program má být pozitivní, i s tím, že by na něm měly strany spolupracovat. Bezesporu by mohli a měli spolupracovat Lidovci, TOP a STAN (což už v pražských volbách existuje).
    Přímé zapojení Pirátů není pravděpodobné, protože jsou na vzestupu a mají poněkud jiné priority než ostatní. Ale zapojení (momentálně nejsilnější) ODS by bylo přímo nežádoucí. Pozitivní program si nelze představit bez “evropské agendy”, přičemž ODS podobně jako KSČM je latentně protievropská. I hnutí ANO je víc proevropské, přestože hlavní protagonisti tohoto směru (Telička, Stropnický a další) jsou na odchodu. Dále je pro mě nestravitelný postoj ODS k ochraně životního prostředí. Jak ukázalo v minulém volebním období hlasování o novele zákona o ochraně přírody, ODS je v tomto ohledu nejhorší ze všech sněmovních stran – horší než KSČM, horší než (tehdejší) Úsvit. Jsem nesmírně hrdý na to, že jsem ODS nikdy nevolil – ani v roce 1992.
    Ano nabídka je mizerná, chtělo by to nějakou novou tvář, jako Renzi, Macron, Varadkar nebo Kurz.
    Na jiných sítích nejsem, takže si případně můžeme “povídat” e-mailem.
    Zdraví Honza

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.