Skip to main content

přitažlivost církve I

By February 7, 2011July 14th, 2011křesťanství

Dlouhou dobu už nad tímto tématem přemýšlím, jelikož si myslím, že je dobré se ptát, zda-li to, co děláme je dostatečně atraktivní pro lidi, kteří jsou kolem nás. Myslím si, že je potřeba toto téma rozdělit na dvě části, jelikož funguje na dvou rovinách:

  1. přitažlivost formy, kterou jsou informace komunikovány
  2. přitažlivost obsahu dané komunikace

Vnější forma je dle mého názoru důležitá pro první dojem, který vyvolá u lidí. Může buď odradit a nebo přitáhnout pozornost a v tomto ohledu je podle mě klíčová.

V mnoha církvích a kostelích je stále populární slovní spojení, že je třeba věci dělat hlavně upřímně a z celého srdce a Bůh se k tomu přizná. Proti upřímnosti jako takové absolutně nic nemám – je velice potřebná, ale na druhou stranu – ČSSD to taky jednu dobu myslela upřímně a jak to dopadlo – skoro nikdo jim to “nesežral” – jelikož myšlenky nebyly následovány skutky. Tímto chci říct to, že když jako křesťané něco myslíme upřímně, tak bychom k tom měli přiložit i ruce a neschovávat se za zbožnou frázi, když se nám třeba na něčem nechce pracovat. To, co produkujeme by totiž mělo mít i jistou kvalitu, jinak bude námi “nabízený produkt” velice znehodnocen. Ano Bůh se může přiznat, může vyslyšet naše modlitby, ale na druhou stranu ve známém příběhu dostal největší odměnu ten, který nejvíce rozmnožil to, co dostal.

Když jde člověk na koncert nějaké hudební hvězdy, tak čeká show. Krásná světla, zvuk jak víno, prostě zážitek. Když je ale zvuk linoucí se z aparatury špatný (může to být třeba vinou zvukaře), tak to člověku zkazí celý večer, i kdyby se kapela snažila sebevíc – prostě ten jejich skvělý výkon není dobře slyšet.

My, jako křesťané, jsme ti zvukaři. Máme možnost zvěst evangelia (nabízený produkt) pokazit a zneškodnit její účinek a nebo správně zesílit a zamířit ji správným směrem a udělat z ní “zážitek”, který změní život. Pokud chceme lidi zaujmout tak první fáze je na nás. Nejde mi o to, abychom se všichni tvářili skvěle a radostně a tak, že nás nic netrápí. O tom nemluvím. Jde o to, abychom všechno, co děláme, dělali se stoprocentním nasazením a zapálením, i když se nám třeba zrovna nechce. Vždyť tu jde o život. Ne o ten náš, ale o život lidí, kteří třeba díky tomu, že něco odflákneme, neuslyší o možnosti záchrany a budou natolik odrazeni, že už se nikdy nevrátí zpět…

Jak to vidíte Vy? Je pro Vás vnější forma věcí důležitá a nebo jdete jen po obsahu??

5 Comments

  • plesatejvlk says:

    Vždycky jsem patřil k těm, co jdou k obsahu skrze formu. Taky jsem často slyšel a pak i viděl, že obálka často neodpovídá obsahu. Nicméně stále jsem přitahován tím, co je vidět nejdřív navenek. Už to beru ale s respektem.

    Souhlasím s tím, že je třeba věci dělat pořádně a mít vnějšek v cajku. Taky bych ale zdůraznil integritu. Když makat na fasádě, tak i na obsahu.:)

  • TímDruhým says:

    Zdar Jene,
    bude ještě ta druhá část, kde o té integritě, ale hlavně obsahu bude řeč, takže stay tuned :-)

    Každopádn díky za komentář

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.