Skip to main content

je opravdu KSČM reálnou hrozbou?

By October 19, 2012November 19th, 2014osobní, politika
KSČM

zdroj – Lukáš Krula

Na FB profilu svého kamaráda jsem zahlédl obrázek viz výše. Je to vyjádření k výsledkům krajských voleb z října letošního roku. Je to krásně a výstižně napsané, ale má to jedno “ale” – alespoň pro mě osobně.

Je pravda vše, co se tam píše o minulosti KSČM. Je pravdou, že KSČM dostala v těchto volbách v celkovém součtu 20,44% ze všech platných odevzdaných hlasů. Vypadá to na hodně velkou krizi. Média (nejen česká) se nad tímto “úkazem” pozastavila. Pojďme se ale na tato čísla podívat v celkovém kontextu.

Celková volební účast byla ubohých 36,89%. Téměř 2/3 oprávněných voličů se na tyto volby vykašlala. Dokonce se i velice zvýšil počet neplatných volebních lístků. Z tohoto všeho ale vyplývá, že KSČM reálně dostala hlas od cca 7,5% obyvatel České republiky.

Na základě tohoto malého výpočtu se mi zdá, že to není až tak strašné, jak to všichni prezentují. Nicméně je jasné, že teď se k moci KSČM dostává a musíme se s tím pro tuto chvíli smířit. Do budoucna to ale takto zůstat nemusí. Berme tyto volby jako varování, jako nakopnutí. Nedívejme se ale za sebe. Nepředhazujme si stále to, co se nepovedlo. Už se to nezmění. Je třeba, aby se některé věci pohnuly – směrem kupředu.

Je třeba se zaměřit na to, co udělat s tím, aby těch 63,21% lidí, kteří volit nešli, šli příště k volbám – je to výzva pro všechny politiky, ale i lidi, kteří se kolem politiky angažují a chtěli by něco změnit. Jedině tak by se opravdu v reálu ukázalo jak na tom s podporou KSČM jsme jako celý národ.

Co se by se tedy dalo dělat – můj malý brainstorming nápadů je zde:

  • pravice (minimálně tři vládní strany) by se místo hádek měla zkonsolidovat a začít mezi sebou mnohem více spolupracovat na jasné koncepci toho, co se má udělat
  • vláda by měla mnohem více a lépe komunikovat své záměry
  • prosté zvednutí daní nikam nepovede, lidem by se spíš mělo od daní ulevit, aby měli více peněz na to je vrátit zpět do oběhu tím, že si něco koupí a nebo je investují
  • vládní strany by se měly okamžitě zbavit všech lidí, kteří jsou spojováni s různými kauzami a nenechat si diktovat do programu nic od lobistů a kmotrů, kteří hájí jen své osobní zájmy
  • vedoucí stran by si měli uvědomit proč dělají to, co dělají – dělají službu lidem, od kterých dostali v posledních volbách obrovskou důvěru, kterou za dva roky docela stihli promrhat
  • morálka jednotlivých politiků v osobní životě má vliv i na morálku v životě profesním
  • my jako občané bychom si měli uvědomit, že naší lhostejností ke všemu kolem nás se nic nezmění
  • pravá změna vždy přichází zevnitř – bez toho, abychom se začali angažovat se nic nestane

Pokud tedy chceme opravdu něco udělat s preferencemi KSČM ve sněmovních volbách, které budou snad za dva roky, tak musíme zvednou zadek a něco udělat. každý máme jiné možnosti. Někdo začne prosazovat výše uvedené ve své straně, někdo založí stranu novou.

Nestěžujme si na to, co změnit nemůžeme, ale změňme se nejprve my a pak změňme své okolí.

4 Comments

  • Bagatelizovat pětinu komunistů jen proto, že 2 třetiny lidí nešly volit, znamená předpokládat, že z těch dvou třetin by nikdo komunisty nevolil. Pakliže budu mít rovnoměrně rozdělenou ochotu volit mezi příznivci různých stran, tak pětina voličů ve výsledcích znamená pětinu podporovatelů v celku.

    Samozřejmě že víme, že voliči komunistů jsou nejspolehlivější voliči, ale oproti třeba voličskému jádru ODS už třeba zas takový rozdíl není. Takže výsledná podpora nebude sice 20 %, ale nebude také ani náhodou jen 7%, protože prostě i hodně příznivců komunistů nešlo k volbám, reálná podpora této strany je v tuto chvíli někde mezi těmito dvěma čísly, řekněme 15 %.

    Jestli to je málo či ne, to je jiná otázka, za mě i jeden komanč je špatně.

    • timdruhym says:

      Děkuji moc za Váš názor. Souhlasím s Vámi, chtěl jsem tímto jen trochu zmírnit hysterii, která se rozpoutala a spíš upřít zrak na to, co přijde.

      Jediná možnost je se začít soustředit na jasný program a ne se stále vymezovat vůči soupeřům. Je třeba pozitivní přístup.

  • David Hlouch says:

    Naprostý souhlas. Víc takových hlasů.
    Psal jsem u sebe před pár dny v podobném kontextu:
    (přidám tam s dovolením i backlink sem k Vám)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.