Skip to main content

EuroMaidan na Svoboďáku

By January 21, 2014osobní, personal, politika

EuroMaidan na Svoboďáku

Situace na Ukrajině se neuklidnila, pokud alespoň trochu sledujete zpravodajství, tak vítě, že se naopak opět o něco více vyhrotila. Moje kamarádka Máša, která organizovala už nedělní protest, zorganizovala další, tentokráte o něco větší akci na Svoboďáku. Uvědomil jsem si, že v podobné situaci, jako je ona (pochází z Ukrajiny), byli emigranti, kteří byli za železnou oponou. I když třeba nemohli něco hmatatelného udělat přímo u nás v ČR, tak přesto jim nebylo jedno, co se zde u nás dělo. Nenechejme Ukrajinu být. Nejde mi o to, aby se Ukrajina vrhla do náruče EU. Jde mi o to, aby Ukrajina mohla být svobodnou zemí.

Když to vyjde budu na Svoboďáku snad i něco hrát a zpívat… přijďte…

Zde je další dopis od Máši:

Proč protestujeme? Euromaidan jako odpor proti diktatuře

Euromaidan začal jako demonstrace podporující integraci Ukrajiny do Evropské Unie poté, co prezident Ukrajiny „znenadání“ změnil názor a odmítl podepsat asosiační dohodu. Nicméně už předně nejde o Evropskou Unii, ani i podporu jakékoliv politické strany nebo politického předáka. Dne 30. Listopadu 2013 ukrajinský prezident Janukovič překročil hranici, kdy přikázal speciálním jednotkám policie zaútočit na mírně a legálně protestující demonstranty na Maidanu, hlavním náměstí Kieva. Policisté demonstranty brutálně zbili, desítky obětí skončily v nemocnici s četnými zlomeninami a vážnými poraněními. Současný režim ukázal svojí krutou tvář opět při provokacích vyvolaných vládou 1. Prosince 2013, kdy v ulici Bankova v Kieve, kdy stovky nevinných lidí znovu zbila policie. Nikdo z těch, kdo přímo útočili, ani z těch, kdo za rozkaz odpovídá, nebyli dodnes potrestáni.

Situace se ani po jednáních s představiteli Evropské unie navštěvující hlavní město Ukrajiny po těchto událostech nezměnila. Poté, co prezident slíbil nezasahovat do protestů silou, v noci na 11. prosince armádní jednotky násilně vytlačovaly demonstranty z centra města a ničily jejich barikády.

Téměř dva měsíce lidé volili mírný protest, za mínusových teplot stáli na hlavním náměstí v Kyjevě a na jiných místech Ukrajiny, aby vyjadřili svůj protest s postupem vlády. Prezident ani vláda nereagovali na požadavky protestujících, k nimž se oficiálně přidaly stovky ukrajinských neziskových organizací, Amnesty International a přední politici celého světa. Mezitím prezident přijal půjčku od Ruska v rozsahu miliard dolarů, byla butálně zbita „neznámými“ útočníky žurnalistka Čornovol, píšící o korupci prezidenta a jeho přivrženců, a zastrašováni stovky lidí návštěvami policie, která k nim chodila přímo domů „kontrolovat“. A poté se prezident rozhodl ujmout vlády neomezeně. Dne 16. Ledna 2014 prošly parlamentem zákony přímo omezující shromažďování a svobodu slova na Ukrajině. Janukovyč je následně v pátek podepsal, a tím zahájil diktaturu.

Dle zmíněných diktátorských zákonů, vracejících zemi do dob totality, například:

  • nesmí se veřejně shromažďovat více než 10 osob (za jakýmkoliv účelem) – je to pak považované za masový protest – účastníci půjdou do vězení na 10-15 let
  • nesmí se jezdit v koloně více než 5 aut najednou – odebrání průkazu i auta
  • stát může komukoliv odpojit internet z důvodů, které uzná za vhodné
  • nesmí se shromažďovat (! – viz omezení práce žurnalistů) důkazy o korupci policie/soudu – vězení 3 roky
  • vyhrožování (pouze!) policii – vězení 7 let
  • policie smí použít násilí proti mírně protestujícímu
  • organizace financované byť částečně ze zahraničí: “zahraniční AGENT” – placení pokut a zvláštních daní, bedlivě střeženi státem (viz např. Amnesty International nebo další NGO – omezení ochrany lidských práv a svobod)
  • osoba může být odsouzená BEZ vlastní PŘÍTOMNOSTI u soudu

Chceme tomu zabránit.

Vystupujeme na protest proti porušování lidských práv kriminálním režimem současného ukrajinského prezidenta Viktora Janukoviče, premier ministra Azarova a jejich politické strany Partie Rehioniv.

Chceme:

  • Se cítit bezpečně v naší zemi
  • Mít svobodu se vyjádřit a říct nahlas vlastní názor
  • Potlačit korupci
  • Žít ve společnosti založené na zákonech, spravedlnosti a respektu
  • Důvěřovat policii a cítit se bezpečně v jeji přítomnosti
  • Podpořit demokracii a evropské hodnoty v naší zemi

A tedy s největší prioritou chceme a dožadujeme se:

  • Okamžitého odstoupení vlády a prezidenta Ukrajiny
  • Potrestání zodpovědných za násilí na nevinných lidech ze strany speciálních jednotek „berkut“ ze dnů útoků v době průběhu mírných protestu Euromaidanu v Kyjevě

Vládu České Republiky tedy prosíme o podporu záchrany základních evropských hodnot a lidských práv na Ukrajině, a to následujícím způsobem:

  • Podpořit zavedení sankcí vůči Ukrajině, konkrétně členům její současné vlády a prezidentovi Janukovyčovi.
  • Odvolat pozvání prezidenta Janukovyče v České Republice. Jak můžeme jako demokratická země, která je součástí EU s její hodnotami, přijímat u sebe člověka, který ve své zemi zavádí přímou diktaturu. Takový politik je nežádoucím hostem v ČR, která si omezení svobod a utlačování režimem z dob totality pamatuje.

Marija Nobilisová
+420 724 519 625
e-mail
Euromaidan Brno

One Comment

  • petr says:

    žena banderovka? gratuluju.

    taky bys v klid stál a nechal na sebe házet molotovův koktejl a dlažební kostky? spíš by sis radši hodil že?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.