Skip to main content

dopis z USA V

By July 27, 2002July 8th, 2011osobní

Ahoj Vsichni!

Vim, ze treba nekteri dostanete zpravy teprve poprve (az ted mi doslo – po sedmi tydnech tady), ze bych si mohl konecne vytvorit skupinu pro tohle zasilani), takze pokud bude neco nejasne, tak se ozvete a ja Vam snad vse osvetlim.

Tak vse na lodi jmenem Wagon trail stale v pohode. Ponorkova nemoc se stale nedostavila, coz je skvele. Zitra bude u nas velky den, protoze prijede nejaka televize delat interview k nam a neco i natacet, takze se vse cisti, musime byt ucesani, umyti (coz je zde kazdodenni samozrejmosti) a mit nase mistni tricka, i kdyz je obvykle do nekterych praci nenosime, aby se nam nezamazaly. Dalsi udalosti je to, ze se tu strida pocasi jako v dubnu. Jednou tu skoro mrzne a podruhe je tu horko jako v severni africe (asi trochu prehanim, ale pravdy trochu tam je).

Dnes jsem absolhoval dalsi z nakupnich vyletu, kdy jsem si nic nekoupil, ale byla to zabava. Jeli jsme ve trech chlapech do nedalekeho velkeho mesta Green Bay – je to asi 2 hodiny autem. Nas van mel divny zvuk a take jsem casem zjistili, ze ma velkou zizen – ne po benzinu, ale po vode. Take motor mel obcas zajimavy zvuk, takze jsem se opravdu nenudili. Americke obchody jsou si hodne podobne (a nase supermarkety se tomu zacinaji take podobat) spousta veci, spousta slev – ted je asi letni vyprodej, protoze uz se chystaji na zimu, coz je uprostred leta divne, ale je to tak.

Dalsi zajimavosti je to, ze v USA nemaji nihde chodniky, protoze vubec nepocitaji s tim, ze by na techto mistech mohl nekdo chodit, o cemz jsme se dnes presvedcili, kdyz jsem se nekam chteli dostat pesky. Proste musite vsude jezdit. Vse je tu drive in – banky, restaurace, lekarny a spoustu dalsich veci. Drive in banku jsem zazil na vlasti kuzi. Sedite v aute, vhodite sek do trubky. Ta se potrubni postou presune do banky a za dve minuty vam ta sama trubka vyplivne predepsany obnos penez, takze vlasne setrite cas, cimz i penize.

Uzasne, ze.

A dalsi veci je (dnes jsem se nejak rozepsal, asi to je tim, ze mne netlaci casovy limit jako jindy), ze americani jsou normalni lide jako my. Myslel jsem, ze min kouri, ze jezdi predpisove, ze se min divaji na televizi, ale opak je pravdou. Lidi, ktere znam, tak kouri, piji, jezdi rychle, obcas si zanadavaji a hodne koukaji na televizi, ale vetsinou video ci DVD, protoze normalni film se v normalni televizi proste neda. Je to 10 min filmu a 10 min reklamy. Onis jsou snad tou reklamou posedli ci co. Takze takto jsem ztratil sve iluze.

Ale jina vec je v pristupu k vecem a k lidem. V tomto jsou amici jini a to se od nich ucim. Davaji lidem sance. Muzes zkusit cokoliv a pokud v tom obstojis, tak dostanes vice zodpovednosti. Take maji pozitivnejsi pristup k lidem. Sice neocekavaji ze jim reknete vse na jejich pozdrav “How are you doing?” ale myslim, ze to taky neni jen prazdna fraze, i kdyz se to obcas tak jevi. Zvlaste, kdyz vidim za oponu predstaveni, ktere se deje v restauraci u nas ve wagone. Jsme rad, ze se tu muzu naucit spoustu noveho – polstinu, madarstinu, nemcinu, anglictinu, prat pradlo v ruce a dalsi dovednosti…

dalsi novinky vam poslu priste

dotazy jsou vitany…

Vas americky zpravodaj Mila

:-) :-O

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.