Skip to main content

dopis z USA XIV

By September 17, 2002July 8th, 2011osobní

Ahoj Vsichni!

Zdravim Vas po delsi dobe z meho noveho prechodneho bydliste v Knoxvillu. Toto mesto se nachazi asi uprostred statu Tennessee, kteryzto lezi na jihovychode USA. Je tu opravdu moc pekne a jelikoz nevim, jak je v Brne ci jinde v CR, tak vam ani nebudu psat, jak je tu teplo a slunecno a ze moje leto jeste pokracuje, protoze byste mi to mozna mohli trochu zavidet ;-)

Nasel jsem, no spis muj dobry kamarad Jeff mi tu nasel uzasnou host family (rodina u ktere momentalne bydlim) a taky praci v jejich sboru, kde pracuji na postu udrzbare poradku. Je nas na to trochu vic, protoze ten sbor ma pres 3500 clenu, coz je trochu vic, nez nas, ale da se na to zvyknout, i kdyz si stale pripadam, ze jsem na shromku ztraceny.

Abych jeste neco napsal k Knoxvillu. Je to mesto na kraji hor, no spise kopcu, ktere jsou zname pod nazvem Smokie mountains (snad jsem to napsal dobre). Vyznamna vec tu je a to univerzitni fotbalove (pozor nejedna se o nas, ale o americky, fotbal) muzstvo, ktere je jedno z nejlepsich v zemi a na jehoz zapasy chodi neco pres sto tisic lidi. Nekteri, kteri se chteji vyhnout zacpe, pouzivaji k doprave na zapasy lode. I tak se ale muze stat, ze se reka zacpe, nebot na zapasy jezdi az 250 lodi, coz na me pomery docela dost.

Dost bylo cisel. Jeste trochu pohledu do historie. Pred vice nez rokem spadly dva mrakodrapy v New Yourku. Minulou stredu jsme si to vyroci pripominali s celou amerikou. V teto souvislosti jen jedna moje myslenka. Naucil jsme se mit vice rad svoji zemi. Vim, ze prehnany patriotismus je na nic, ale pokud mame jen slova kritiky pro to, co se deje kolem nas, tak to nezlepsi nic. Americani to mozna nekdy trochu s patriotismem prehaneji, ale nedelaji to vsichni a ne vsichni by se s vami bili do krve pokud by jste meli neco proti tomu.

Jih ameriky je opravdu jiny nez sever. Americani tomuto uzemi rikaji bible belt – mysli tim, ze je tu hodne krestanu, taky se to tak jevi, protoze tolik sboru, jako tady v knoxvillskych zlutych strankach jsem snad jeste nikde v zivote nevidel a tolik rybicek na autech taky ne. Je ale jasne, ze budovy a rybicky nejsou vse. To vi prece kazde male dite, ale preci jenom i snit je dobre…

ja zde snim svuj maly sen…

posledni vec, o kterou se chci s vami pro tuto chvili podelit je radostna novina. Mam jedineho bratrance, ktery se jmenuje David. Nekteri ho znate a nekteri ne. No ale to neni podstatne. Podstatne je to, ze jsem ho za posledni rok videl vseho vsudy asi tri dny. To by jeste tak divne nebylo, ale skvele je, ze jsme se mohli potkat tolik tisic kilometru od domova. on tu totiz v nedalekem meste studuje na univerzite a tak se rozhodl, ze mne prijede navstivit. nakonec se to povedlo a my jsme se po delsi dobe opet mohli shledat. Prokecali jsme skoro celou noc, … podrobnosti si necham radeji pro sebe..

Pratele a vlastenci (nevim jak mne toto slovo napadlo, ale z recese jej zde ponechavam) drzte se a brzy na poctenou se tesi vas cestujici americky zpravodaj

Mila

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.