Skip to main content

co se děje kolem

By October 26, 2010July 11th, 2011politika

a je to tady :-) můj aktuálně první výcuc z událostí posledních dní, které mě zaujaly… (21.10. – 26.10.)

100 dní
Vláda ČR má za sebou prvních 100 dní u moci a tak všechny deníky přišly se svým hodnocením toho, co se povedlo a co ne. Mě k tomuto tématu zaujal tento článek na ihned a také rozhovor s premiérem Nečasem, který se z velké části věnuje právě hodnocení té doby. Osobně si myslím, že vláda se snaží rozjet slibované reformy, ale zatím je vidět, že to není tak jednoduché a že se v aktivitě vlády a jejích ministrů také částečně odrazila příprava na volby do městských zastupitelstev a do části Senátu.

Volby do zastupitelstev
Docela mě rozesmálo rozplývání se Strany Zelených nad jejich “úspěchem” ve volbách do zastupitelstev. Jistě v porovnání počtu nasazených kandidátů ke zvoleným je to úspěch, ale když se to promítne k celkovým počtům, tak to za úspěch nepovažuji. Podobně se chovaly také Věci Veřejné, i když Vít Bárta si dal k obědu po volbách čočku, protože pochopil, že to tak růžové není.
Povolební vyjednávání na radnicích není zrovna ideální

Volby do Senátu
Volby do Senátu, nejen z mého pohledu, nedopadly moc dobře, protože tak potřebné reformy (i když budou bolet) se budou uměle zdržovat, aby měla opozice (hlavně ČSSD) pocit, že může do věcí mluvit. události minulých let ale ukázaly, že opoziční role ČSSD není konstruktivní, ale destruktivní… viz shození Topolánkovy vlády během našeho předsednictví EU. Zaujal mě také článek, který polemizuje s tím, zda-li je vůbec senát potřeba.

Korupce
Již nějakou dobu se řeší majetek hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase a teď to vypadá, že se nedořeší a korupční prostředí bude kvést dál. Nedávno Transparency International uvedlo, že jsme na tom s korupcí zase o něco hůř a zdá se, že v budoucnu se to nebude zlepšovat, jelikož třeba nezvolení zastupitelé dál vykonávají své funkce v “trafikách”, které dostali již dříve.

Finance
Zaujal mě názor Petra Macha ohledně situace kolem solární elektřiny a emisních povolenek a informace o tom, že se začne zavádět školné (i když se to tak nebude jmenovat) a stát si půjčí horentní sumu peněz.

bonus
Dalo by se toho sem napsat docela hodně, ale je třeba o těchto věcech přemýšlet, takže to stačí, ale jako malý dodatek tu mám dva články. Ten první je z mého oblíbeného fotoblogu New Yourk Times – Lens – kde je vyfocena historie metra v NYC a ten druhý je článek o nové knize polského spisovatele, který píše o ČR pro své krajany. Zaujalo mě to, jak nás to jako národ opravdu dobře vystihuje – děláme si rádi věci po svém a chceme spoléhat jen na sebe. On v tom vidí něco, co by se polští sousedé od nás mohli učit. Já osobně si tím až tak nejsem jistý. Ráj bez Boha neexistuje nikde.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.