Skip to main content

je třeba víc přemýšlet

By October 26, 2010July 11th, 2011politika

Nedávno mi několik přátel řeklo, abych neházel na facebook tolik odkazů na různé novinové články. Co jsem s jejich radou udělal, jsem popsal v mém předchozím příspěvku.

Slíbil jsem tam, že dám pravidelně dohromady sumář věcí, které se udály, s nějakým patřičným komentářem. Začal jsem si dělat poznámky a materiál začal narůstat. Před tím jsem si jen přečetl článek a když se mi zdál dobrý, tak jsem prostě klikl na tlačítko “twitter” a poslal jsem odkaz na ten článek do světa sociálních sítí a bylo vymalováno. Teď když to nedělám, ale věci, které se mi líbí si uložím do poznámek, tak přemýšlím, co k tomu napsat za krátký komentář, který by vystihl můj názor na danou problematiku v dostatečně výstižné formě.

Během těchto několika poslední dní mě k tomu napadla docela zásadní myšlenka – jistě není převratná, ale pro mě je zásadní. Uvědomil jsem si, že je strašně jednoduché něco sdílet, stisknout tlačítko “like it” a nebo si to uložit do oblíbených položek. Všech těch informací je ale tolik každý den, že už se k tomu většinou nevrátím a nemám čas nad tím přemýšlet. A to mě dostalo. Místo, abych nad věcmi přemýšlel do hloubky, tak jsem se začal chovat konzumně a nevytvářel jsem vlastní hodnoty, jen posílal dál to, co už někdo vytvořil přede mnou – ať už se jednalo o články politické, nebo o blogy, které sleduji a nebo o krátký tweet.

Uvědomil jsem si, že takto bych to dělat neměl. Sice mě moje rozhodnutí bude stát asi trochu času, ale výsledný produkt bude snad krapet kvalitnější, než jen poslání dál informace…

4 Comments

  • Martin says:

    Pěkný postřeh s tím přemýšlením, naprostá pravda.

    Co se vkládání odkazů na Facebook týče, zastávám názor, že účet na FB je můj a můžu tedy publikovat, co chci a kolikrát chci. A pokud se to někomu nelíbí, ať si mě třeba odebere z "přátel" :)

    Ale na druhé straně není důvod neudělat vstřícný krok vůči svému okolí a psát to jinam – na blog. Mj. to má přínos i v tom, že tady ty myšlenky nezapadnou tak rychle.

  • TímDruhým says:

    @ Matin – co se týká toho FB, tak to byli přátelé, které bych nerad ztratil… zajímavá myšlenka, kterou mi k tomu jeden z těch přátel sdělil, je, že FB je síť sociální a ne politická :-) a že dle statistik je 95% věcí na FB přejaté – a to je na pováženou…

  • Hana says:

    Tímto postupem vytváříš mnohonásobný zisk. Jednak se obtěžuješ přemýšlet a formovat (a formulovat) svůj vlastní názor. Jednak zvyšuješ hodnotu svých příspěvků pro nás čtenáře (přečíst si články na jiných webech dokážeme taky, ale Tvoje názory jsou nesporná přidaná hodnota). A jednak nás to nutí (aspoň mne teda jo) taky přemýšlet.
    Takže díky.

  • plesatejvlk says:

    A krom toho všeho je fajné číst politický komentář od autora, kterého člověk zná.:) Ať to jde, těšim se!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.