Skip to main content

co se děje kolem

By November 2, 2010July 11th, 2011politika

Další výcuc (27.10.-1.11.) z pro mě zajímavých článků, které se objevily v novinách je tu…

domácí
Oslavili jsme 92. výročí vzniku Československa. Zde je projev prezidenta k tomuto výročí, který se mi v mnohém líbí – stejně jako on se dívám na současnou snahu globalizovat a tak trochu unifikovat celý svět.

Mnoho lékařů už podepsalo výzvu k odchodu z českého zdravotnictví. Od roku 2013 by měla začít u nás platit směrnice EU, která stanovuje přísný limit na přesčasové hodiny, kterými si teď lékaři naháněli nízký plat. Jelikož toto nařízení bude platné v celé EU, tak rázem vznikne mnohem větší potřeba lékařů jak u nás, tak i mimo naši republiku – nebude možné jejich nedostatek zachraňovat těmi přesčasy. Už teď německé nemocnice nahánějí naše lékaře a lákají je na mnohonásobně vyšší platy. Jak to dopadne s naším zdravotnictvím a jde v této situaci něco vůbec ještě udělat pro jeho záchranu? Upřímně – nevím a trochu se děsím toho, co přinesou další roky. A to se ještě neodhodlali učitelé na školách, jejichž platy jsou na tom ještě o poznání hůř než u lékařů.

Studenti posledních ročníků středních škol se mohou těšit na dvě novinky – státní maturity a školné na vysokých školách ve formě zápisného – nebylo by dobré ale věci nazvat rovnou pravým jménem a nehledat eufemismy… Zkouška státních maturit ale pro mnohé dopadla naprostým propadákem – kde je chyba? V systému výuky, v nepřipravenosti studentů a nebo v bojkotu, ke kterému vyzývaly skupiny studentů na Facebooku?

volby do zastupitelstev
V mnoha městech se už pomalu blíží k závěru povolební vyjednávání. Mnohde ale zasednou do vedení radnic společně ČSSD a ODS ve velké koalici navzdory tomu, jak voliči hlasovali. I když je ODS spolu s TOP09 ve vládě, tak se zdá, že v komunální politice je jí milejší momentální zisk, než dlouhodobá prosperita a hlavně pověst. Nejkřiklavěji je to vidět na příkladu Prahy, kde je možné, že vítězná TOP09 skončí nakonec v opozici. Stejně jako já to vidí i kandidát na pražského primátora Tůma. Nedokážu si ale vysvětlit (rozhovor se šéfem pražské ODS a názor dvou třetin pražské ODS mluví velice jasně), že lidé z ODS raději zvolí koryto na 4 roky, než dlouhodobou prosperitu a úspěšnost vlastní strany. Myslím, že se jim to krutě vymstí. Je holt těžké opouštět dobré bydlo…

finance
Jelikož vláda musí šetřit, abychom se začali zotavovat ze spirály dluhové pasti, kam nezadržitelně padáme, tak je nutné provést změny / škrty v rozpočtu. Zde je výčet těch deseti nejdůležitějších, které chce vláda prohnat přes sněmovnu. V této souvislosti mi stále vyvstává v mysli již starší článek Petra Macha o tom, jak by se dalo hospodařit s vyrovnaným rozpočtem už v příštím roce. Ano, je to článek radikální, ale na druhou stranu dnešní doba je zlá a žádá si radikální kroky. Ty ale nejsou zadarmo. Uvědomuji si sám za naši rodinu, že škrty pocítíme v našem rozpočtu. Budeme se muset uskrovnit a uděláme to, ale na druhou stranu bych rád viděl, že ti, kteří tuto věc způsobili, budou voláni k zodpovědnosti – osobní.
Zajímavý je tento článek, který se zabývá omezením státní podpory stavebního spoření. Trochu komické mi přijde ale tvrzení, že 1 miliarda státní podpory má vliv na vznik 251 pracovních míst – to je docela nářez.

korupce
S tímto tématem sice přímo nesouvisí, ale nějaká ta vazba tam bude, dva články o tom, jak s penězi z dozorčích rad a podobných trafik naložili zastupitelé v Praze za ČSSD. V prvním se pan Hulínský nechce přiznat k tomu na jakou charitu část vydělaných peněz dal a ve druhém zase zastupitelé vzkazují Sobotkovi, že na charitu raději nedají nic. Je mi z tohoto postoje na zvracení.
No a zjištění, že za “vlády” Vesecké na státním zastupitelství naše země vesele klesla na žebříčku korupce k Namibii, mě už jen vedlo ke křeči.

svět
Zmíním tři události. Smutná je, že v Iráku přišlo o život několik desítek křesťanů po ne moc úspěšném pokusu o jejich osvobození z rukou teroristů,. kteří je zadržovali v jednom z nejznámějších bagdádských kostelů. V některých zemích je prostě možné, že se z kostela už domů člověk nevrátí.

Zpráva druhá je, že s největší pravděpodobností demokraté Baraca Obamy dostanou na frak a většinu v kongresu budou mít opět republikáni a ti mu vládnutí a prosazování reforem rozhodně neulehčí.

Nu a třetí je o tom, že Francouzi jsou stávkami opravdu posedlí. To, co předvedli kvůli posunu odchodu do důchodu o několik let mi přišlo opravdu neskutečné a hodně přitažené za vlasy.

architektura
V Liberci to i přes nesporné dědictví Sialu jde s architekturou z kopce. Myslím, že je nutné se nad tím opravdu zamyslet. Liberec totiž není jediným městem, kde se architektonická díla opravdu nepovedla.

bonus
Jako bonus tu mám video doma vyrobeného “satelitu“, který vyletěl až do vrchních vrstev atmosféry – je opravdu úchvatné. No a fotografie NYC z doby, kdy tam kralovaly drogy, jsou také velice zajímavé.

Když si to tak všechno pročítám, tak si myslím, že aby došlo ke změnám, které jsou nutné ve školství, ve zdravotnictví, v policii a v armádě, tak bude nutné začít od píky; bude nutné přijít s opravdu koncepčím řešením a ne jen s hašením problémů. Není to snadný úkol. Myslím, že tato vláda má našlápnuto k jeho nastartování, ale 4 roky stačit nebudou. Děsím se ale, co přijde potom. Znovu oranžová parta, která zase kormidlem otočí úplně jinam? Nevím. Snad lidé pochopí, že levice nám opravdu nepomůže…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.