Skip to main content

církevní budovy

By November 14, 2010September 22nd, 2011křesťanství

Církevní budovy (kostely) byly dlouhou dobu (prakticky celý středověk a velkou část novověku) jasně rozpoznatelné a každý věděl, že zrovna tato budova je kostel. Ve 20. století se ale tento jasný rozdíl začal se změnami ve společnosti smazávat. Přijde mi to tak trochu jako návrat ke kořenům.

Na začátku své existence se křesťané scházeli, kde se dalo. V tržnicích, sklepech, atd. Dnes se sice ještě část schází v kostelích, které tu stojí už staletí, ale někteří se přesunuli do starých továrních hal, škol, multifunkčních objektů atd. My se scházíme ve starém kostele a už docela dlouhou dobu si myslím, že by bylo na čase se někam přesunout, protože místo pro bohoslužbu samotné je pěkné, ale ostatní prostory jsou nevyhovující.
Mám v sobě otázku nakolik je prostor plusem pro to, aby lidé přišli. Neřeším to ale proto, že jsem už zhýčkaný naší kulturou? Nemám třeba příliš vysoké požadavky? Nemám být rád za svobodu shromažďování?

Jsou to zajímavé otázky a není na ně jednoznačná odpověď. Ano v jiných zemích by byli rádi, že mají aspoň studený kostel, kde se můžou svobodně sejít, ale českého člověka studené kostely moc neoslovují. Navíc, když není kam odejít s dětmi, aby nerušily dospělé, kromě vchodu do kostela…

Co s tím? Budova sama osobě nás “nespasí”. Ale může pomoct. Když se dodá náležitý obsah, tak pomoc ve formě pěkné budovy nemá chybu. A musím říct, že momentálně bych takovou pomoc velmi uvítal…

Jak to vidíte Vy? Jak Vás ovlivňuje vzhled budovy, kde jste na bohoslužbě

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.