Skip to main content

hledejte nejprve…

By November 22, 2010July 12th, 2011křesťanství

V poslední době si hodně připomínám jeden verš z Matoušova evangelia (6:25). V něm se píše, že nejprve máme hledat Boží království a jeho spravedlnost a že potom nám všechny ostatní věci budou přidány. Co asi budou ty ostatní věci? Ježíš o nich mluví trošku dříve. Jsou to věci, které potřebujeme k životu – jídlo, pití, domov atd.

Někdy mám tendence se srovnávat. Někdy si říkám, že by bylo dobré mít dost peněz, že by bylo fajn být slavný a uznávaný. Ano to vše by bylo dobré, ale není to tím prvním, na co bych měl myslet, není to to nejdůležitější. Nejdůležitější v mém životě má být Boží Království a Jeho spravedlnost.

Zní to sice abstraktně, ale myslím, že pomalu ale jistě nacházím konkrétní cíle, které mi z toho vyplývají pro můj život:

Neboj se budoucnosti, ale (dů)věř(uj), že Bůh to má v ruce. Nedívej se na to, kolik mají ostatní, ale buď vděčný za to, co máš Ty. To, co děláš, dělej pořádně – ať už je to v práci, doma, v církvi – nešiď to.

Myslím, že když toto zvládnu, tak se zase posunu o notný kus dál a snad dostanu svěřeno víc. Stojí to zato. Žádné peníze totiž nemohou v dlouhodobé perspektivě nahradit Svatého Ducha.

2 Comments

  • TímDruhým says:

    Zdar Strécu,
    díky za názor, cením si, když někdo reaguje na to, co píšu. Mám už rozepsanou tu odpověď, kterou jsem Ti slíbil na FB, ale víkend byl krapet náročnější, tak jsem se k tomu nedostal tak, jak jsem chtěl.

    Co se týká toho Matouše, tak z mého pohledu to funguje tak, jak píše.

    Co se týká té (ne)zodpovědnosti. Jsem přesvědčen o tom, že když hledání Božího království vezmeš opravdu do důsledku, tak uvidíš, že to zodpovědné řešení je, jelikož se to promítá do všech oblastí Tvého života.
    Není to jen o tom, že čteš Bibli a modlíš se a koukáš, co Ti spadne do huby. To by bylo hodně polovičaté řešení a v tom bych s Tebou souhlasil, že by to bylo nezodpovědné. Je to o tom, že řeším věci svého života v nějakém kontextu a integritě – tzn. že se nedívám jen na sebe, ale vidím i dopady Svého jednání.
    Dívám se na to v souvislosti s věčností. Věci, které se tu dějí, mají dopad do toho, jak bude vypadat naše budoucnost.
    Pro mě osobně má to Boží království tu nejvyšší prioritu, i když by to někdy mohlo znamenat, že nevydělám tolik peněz, protože kvalita současného života je ve srovnání s tím, co přijde po smrti, naprosto neporovnatelná.

    Samozřejmě, pokud nejsi věřící, tak se na to díváš tak, jak píšeš a je jasný, že když v neděli nejdeš do kostela, nebo se denně 30 minut nemodlíš, tak ten ušetřený čas věnuješ na to, co dle Tebe má smysl a to si myslím, že je v pořádku.

    Já svůj čas a energii taky cpu do toho, čemu věřím, že má smysl a víra a její projevy jsou jednou z oblastí, když pominu manželství, děti, vzdělání atd., kde to pro mě smysl má…

    tosh asi tolik :-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.