Skip to main content

Bůh a komunismus

By December 8, 2010July 13th, 2011politika

Nedávno jsme slavili 21 let od Sametové Revoluce a já jsem napsal k tomu jeden tweet: “21 let od Sametové revoluce – díky Bohu za ni /// 21st anniversary of Velvet Revolution – thank you God for it ///#freedom #nomorecommunism”. Objevil se i na mém facebooku a jeden kamarád mi k tomu napsal otázku: “Milane, kdyz dekujes Bohu za revoluci… Premyslels nekdy, proc na nas vubec seslal komunisty?”

Řekl jsem si, že ho neodbudu jen nějakou jednoduchou odpovědí, ale zkusím se nad tím zamyslet trochu víc, protože to za to stojí.

Proč na nás Bůh seslal komunisty?

Každý z nás je individualita, která má svobodnou vůli se rozhodnout jak naloží se svým životem. Každý z nás se také rozhoduje podle toho, co si myslí, že je to nejlepší pro něj.
Jako křesťan věřím tomu, že Bůh tuto naši svobodnou vůli respektuje a pokud se rozhodneme, že ho nebudeme poslouchat / nebudeme se řídit jeho radami (jak jsou napsány třeba v Bibli), tak to bere jako fakt a nechá nás si de facto dělat to, co sami chceme.

Věřím tomu, že Bůh stvořil tento svět dokonale. Věřím tomu, že svět se pokazil díky hříchu, který spáchal člověk na základě svého dobrovolného rozhodnutí neposlechnout. Věřím tomu, že toto byl počátek všech problémů lidstva, kterým musíme čelit po celou dobu naší existence. Věřím tomu, že Bůh miluje všechny lidi stejně a není mu jedno jak kdo na tom je. Věřím taky, že existuje ďábel, který chce lidstvo zničit a dělá pro to vše možné.
Věřím tomu, že v rámci Boží touhy po pomoci světu mají křesťané hrát důležitou roli. Vidím ale, že mnohde právě jako křesťané selháváme – neděláme to, k čemu tady být máme – a to je velký problém, který vidím i sám u sebe a chci s tím něco dělat.

Na základě toho, co jsem napsal výše, si myslím, že 40-ti letá vláda komunistů u nás není výsledkem toho, že by si Bůh řekl, že potřebujeme potrestat a že nám dá co proto. Myslím si, že tato skutečnost má dva hlavní důvody a to rozhodnutí “normálních” lidí – velké většině lidí se zdálo, že oproti První Republice to bude lepší a že se všichni budou mít lépe.

Vidím to osobně tak, že to do jisté míry bylo svobodné rozhodnutí většiny našeho národa – ano na základě komunistické propagandy, potom zastrašovaní, zavíráním nepohodlných lidí atd. (skoro stejné jako v dobách Jakobínů), ale skoro nikdo se tomu nepostavil a tak to dopadlo, jak to dopadlo. Bůh by jistě tehdy mohl zasáhnout nějak nadpřirozeně (věřím tomu), ale potom by porušil princip svobody vůle člověka a to nechtěl udělat. Myslím, že Bůh prostě to rozhodnutí respektoval. Respektoval to, že jsme se rozhodli jít nějakou cestou. Celý náš národ to stálo hodně, ale nejsem si tak jist v kramflecích, abych za hlavního viníka označil Boha.

Myslím, že se ale věci možná mohly vyvinout jinak, kdyby křesťané jednali trošku jinak. Myslím si, že dalším důvodem, proč tu vládli komunisté byla nerozhodnost (slabost) církve – věřící lidé neviděli a nebo nechtěli vidět důsledky toho vývoje a toho, co bude komunismus znamenat pro ně osobně. Myslím, že to byla opravdu do jisté míry i chyba církve, že to takto dopadlo.V této souvislosti si vždy vybavím velice zajímavé srovnání vlivu dvou lidí na své vrstevníky a toho, jak to dopadlo s jejich “odkazem” následně.

První je John Wesley a druhý je Jean-Jacques Rousseau. Žili ve stejné době (druhá polovina 18. století) a svým myšlením a jednáním velice ovlivnili své národy – Wesley Anglii a Rousseau Francii. Vliv Rousseaua spustil Francouzskou revoluci. Vliv Wesleyho spustil návrat prakticky celé Anglie ke křesťanství a tím ji zachránil od podobné revoluce, jako byla ta Francouzská.

Ta měla dle mého mínění hodně devastující dopad nejen na celý národ, ale potažmo na celou Evropu a později velkou část světa. Z jejího odkazu a z učení J.J.R. čerpal právě Karl Marx a jeho následovníci – až to skončilo revolucí v Rusku a vznikem komunismu, stalinismu atd.Myslím si, že nejde označit jednoho viníka a nebo dát jeden hlavní důvod. Myslím, že faktorů pro příchod komunismu do Československa bylo několik. A musím říct, že jsem komunismus dlouho považoval opravdu za boží trest. Teď to tak ale nevnímám.

Když bych šel na dřeň, tak si myslím, že to je důsledek toho, že se člověk vykašlal na Boha a to je celé. Tímto rozhodnutím na sebe tak trochu přivolal to špatné, jelikož se vzdal toho dobrého. Chápu, že to je hodně zjednodušené, ale proč ne? Jak to vidíte Vy? Těším se na komentáře a názory…

ENGLISH is here

5 Comments

  • Medvěd says:

    Bylo to stejné tehdy jako dnes. V národě je sice nezanedbatelná část lidí, kteří o politice přemýšlí, vzdělávají se a uvažují o možných důsledcích. Nenechají se ovlivnit reklamou, či propagandou. Ale pak je tu větší skupina lidí, kteří politiku vnímají jen povrchně, slyší na sliby a vábničky, nedomýšlí realitu volebního programu atp. Pokud není aktuální situace v zemi uspokojivá, snadno se nechají zmanipulovat k alternativní cestě. Někde ke komunismu, jinde k extrémní pravici…

    Boha bych do toho nepletl, ale to bude tím, že v něj nevěřím. To spíš v psychologii, ekonomii a statistiky. Hlavní je, aby se člověk či celý národ ze svých chyb poučil a dloooooho si pamatoval jejich důsledky.

    Jinak zdravím, už je to let, co jsme se neviděli :)

  • TímDruhým says:

    Ahoj Davide,
    je to let, to máš pravdu… díky za názor. Souhlasím s Tím, že je nutné se ponaučit a pamatovat si řešení…

    ps – jsem mile překvapen, že sis to přečetl :-) taky na Tvůj blog občas zabrousím, když na něj hodíš na twitter nějaký odkaz :-)

    drž se…

  • strec007 says:

    Zdar Milane,

    muj komentar je asi moc dlouhy, tak jsem ho dal k sobe na blog: http://blog.cizmar.org/archives/101

  • TímDruhým says:

    Zdar Strécu,

    mrknu na to a nenechám to bez odezvy :-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.