Skip to main content

nahradit nebo vylepšit

By February 22, 2011July 15th, 2011křesťanství

Zajímavá myšlenka – v dnešní době se hlavně vylepšuje místo toho, aby se nahrazovalo.

Co tím myslím?

Věci, které máme, většinou totiž nahradíme (vylepšíme) novými dříve, než životnost těch, které momentálně máme, skončí. Na trhu se totiž objeví většinou nový a lepší model a my ho prostě chceme. Platí to u mobilů, počítačů, aut, oblečení… a dalo by se pokračovat dál.

Dnešní trh (bohužel i nastavení lidí) je totiž zaměřen na spotřebu a proto výrobci stále přichází s novými věcmi, aby se udrželi na trhu, jelikož si lidé na tento koloběh zvykli. Mnohdy k tomu pomáhá i kvalita výrobků, která jde stále dolů a je těžké najít výrobek, který by přežil déle než tři, čtyři roky.

Je to správné? Nevím. Dnešní doba už je taková a jedinec ji nezmění, ale určitě stojí za to se nad tím zamyslet, když se chystáme něco koupit. Potřebuji to opravdu? Nebude mi stačit to, co už mám?

Jak to vidíte Vy?

One Comment

  • Michal says:

    Problém nie je v tom, že "mi nebude stačit to, co už mám", alebo to, že "si lidé na tento koloběh zvykli".
    Samozrejme, že vo väčšine prípadov mi naozaj bude stačiť to, čo už mám. Problém ni je v tom, že dnešná doba nás núti žiť konzumne a my sa snažíme zo všetkých síl tomu odolať. Skôr si myslím, že ľudia sú radi, že môžu žiť takým životom. Je to v ľudskej hriešnej prirodzenosti stále chcieť viac a nikdy nemať dosť. A vôbec si neuvedomujú, že touto cestou štastie nenájdu.
    Chcel by som žiť v dobe, kedy človek mal iba pár vecí a bol šťastný. V dobe, kedy nepotreboval obrovský byt, aby tie veci mal kam odložiť. A keď sa chcel presťahovať, tak naložil ženu a tých pár vecí na voz a šiel…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.