Skip to main content

reptání je cestou do pekla

By June 24, 2011křesťanství

Zajímavý oddíl, na který jsem nedávno narazil při své cestě Biblí, je v Numeri 16. Je to celkem známý oddíl, ve kterém se řeší věci kolem reptání a stěžování si některých z Izraelců na cestě do zaslíbené země. Skupina lidí, kteří reptají – vlastně je to spíše povstání, nakonec špatně skončí – propadnou se do země.

Ve světle toho, co se jim stalo, jsem si říkal, jak bych dopadl já. Myslím, že za svoje reptání a neustálé stěžování si bych se propadl už aspoň třikrát. Ano, i když jsem založením optimista (dle mé ženy nenapravitelný snílek), tak si velice rád postěžuji. Na práci, na kolegy a kolegyně, na to že je špatné počasí, na neukázněné řidiče, na nespavost dcery… A tak bych mohl pokračovat dál.

Mnohokrát jsem se modlil za to, aby mě Bůh z té dané situace nějak dostal, aby změnil to, co se kolem mě děje. Nakonec se ale většinou stalo to, že jsem zjistil, že problém nemusí být u těch druhých, ale že je většinou v tom, že věci nevidím dost jasně.

Skupina těch reptajících také neviděla jasně. Tento zkreslený pohled byl, myslím si, způsoben jejich malou důvěrou v Mojžíše. Reptání jde totiž s nedůvěrou ruku v ruce. Ukazuje se zde také náš strach. Mnohokrát se moje malá důvěra v Boha projevila nespokojeností s mým současným stavem a vždy se stalo to, že jsem za něj obviňoval ty druhé a hlavně Boha. A to je špatně.

To ale skupina reptajících nezjistila. Nenašli v sobě dost pokory, aby změnili svůj pohled na věc a to je stálo život. Nechci takto dopadnout a tak, když se v takové situaci nacházím, se snažím modlit za to, aby se mi otevřely oči a já uviděl pravý stav věcí.

Je to o pokoře. I když si myslím, že mám na něco nárok, nebo, že moje námitky jsou oprávněné, tak bych měl vždy přijít s pokorou a hledat, jestli se nemýlím, jestli se místo okolí nemám náhodou změnit já sám.

Události posledních několika týdnů mi v tom dávají za pravdu. Když v sobě nenajdeme dost pokory, tak to s námi může dopadnout jako s těmi v Bibli. Možná se hned nepropadneme do země, ale zničíme si vztahy, které jsme léta budovali a třeba i zesměšníme Krista a jeho Církev.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.