Skip to main content

utrpení

By June 25, 2011křesťanství

Nemůžu si pomoct, ale přijde mi, že v souvislosti s utrpením nebo nějakou nespravedlností si mnohem více stěžují lidé, kterých se daná věc osobně netýká. Také je to častým argumentem, proč lidé nechtějí věřit v Boha tak, jak Ho představuje křesťanství, protože: “Na světě je přece tolik utrpení, že kdyby byl Bůh opravdu spravedlivý a všemocný, tak by to jistě ukončil.

Když si ale poslechnu příběhy lidí, kteří prožili těžké utrpení, tak mi přijde, že si tolik nestěžují, jako ti, kteří jsou tak nějak “v pohodě”. Nebo by aspoň měli být. Vůbec to nechápu, ale je to tak.

Myslím, že to je tím, že Ti, kteří prošli utrpením nebo nějakými těžkostmi, si jsou vědomi křehkosti života a jsou vděčni za to, co mají, jelikož prožili, že věci v životě nejsou vůbec samozřejmé. Netýká se to jen lidí věřících, ale i nevěřících. Když totiž najdu opravdovou hodnotu něčeho, co jsem dřív považoval za samozřejmost, tak mi je jedno, čemu jsem věřil, nebo nevěřil před tím. Mám totiž hmatatelný důkaz, který mi pomáhá dál. Víra to už může jen umocnit a posílit a zasadit do správného kontextu.

Nebo se pletu? Jak to vidíte Vy?

4 Comments

  • jirka vrba says:

    já myslím, že utrpení je takový katalyzátor.  Člověka prožité utrpení ovlivní, ale nedá se říct, že pokaždé k dobrému. Jsou lidi, kteří prošli utrpení a nějak tím byli obohaceni a jsou lidi, ze kterých se staly svině. Když to budeš analyzovat, tak najdeš těžkosti a začneš je omlouvat – po takové těžké události je přece jasné, že se chová tak, jak se chová.
    Prostě nemyslím si, že všichni, kdo trpěli jsou vděčni za to co mají. Jsou tací, ale možná by byli takoví i bez toho utrpení.

    • Díky za názor. Máš pravdu, ale jak už jsem odpovídal Silvě, tak mi v poslední době přišlo, že na všechny kolem mě to pravidlo platí beze zbytku…

  • Asi bych to neviděla tak jednoznačně. Je pravda, že řada lidiček bez utrpení je solidních stěžovačů, ale možná člověk, který ho prožívá, nemusí být zrovna šťastný, že už je to lepší. Znám i lidi, kteřý měli předpoklady pro to se z neštěstí vynořit, ale tíhou toho všeho jim vlastně ani nedošlo, že už to  skončilo a mají jít dál.

    • Díky za názor. Asi jsem to schválně vyhrotil, protože jen tak se dá získat více názorů :-) a pohledů z jiných stran.

      Nicméně mi fakt přišlo, že v poslední době to popsané pravidlo platí na každého, ale asi to bylo tím, s kým jsem byl v kontaktu…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.