Skip to main content

61 let

By June 27, 2011November 19th, 2014politika

Dnes si připomínáme 61 let od justiční vraždy Milady Horákové. Odvážná žena, která se stala obětí komunistických politických procesů. Nebudu zde vypisovat to, co se dá dohledat třeba na Wikipedii a nebo na webu Ústavu pro studium totalitních režimů. Nevím, jak to přijde Vám, ale já jsem toho názoru, že je veliká škoda a možná i hanba, že se Česká Republika nebo spíš lidé, kteří se dostali po listopadu k moci, nevypořádali se zločiny komunismu. Je škoda, že už se k mnohým věcem a případům vlastně vůbec nedostaneme.

Židé, kteří jsou pro mě v tomto úsilí ztělesněni v osobě Simona Wisenthala, po druhé světové válce hledali nacistické zločince, kteří unikli spravedlnosti a mnohé dopadli. Jedním z nejznámějších případů je dopadení Adolfa Eichmenna v Argentině.

Dá se říct, že zločiny, které byly spáchány za druhé světové války na židech, se nedají srovnat s justičními vraždami v tehdejším Československu. Myslím, ale že nejde o množství zločinů, ale o princip. Jde o to, jestli jsme ochotní si sami před sebou přiznat, že se udělala chyba a také nést následky této chyby. Jde o to, jestli jsme ochotni jít s kůží na trh. Jde o to, jestli jsme ochotni říkat nepopulární věci. Když v Jihoafrické republice skončil po mnohých letech apartheid, tak se jedna z nejznámějších obětí tohoto režimu Nelson Mandela rozhodl k radikálnímu vypořádání se se zločiny bývalého režimu. Viníky, které dopadli, donutil, aby přiznali své viny před svými oběťmi. Ty jim pak mohly odpustit a mnohdy se tak stalo. Možná si řekneme, že to bylo naivní, ale myslím si, že to šlo mnohem dál než to, co se stalo u nás. V Jihoafrické republice se zločiny pojmenovaly. U nás se do toho nikomu nechtělo. A to už bohužel nedoženeme.

Naši šanci na to, abychom se vypořádali s naší minulostí, jsme propásli. Já doufám, že se tou minulostí aspoň nenecháme do budoucna moc ovlivnit. Máme teď svobodu, kterou jsme si moc nezasloužili, tak si jí aspoň važme a žijme v pravdě aspoň nyní…

Protož, věrný křesťane, hledaj pravdy, slyš pravdu, uč sě pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti: neboť pravda tě vysvobodí od hřiecha, od ďábla, od smrti dušě a konečně od smrti věčné, jenž jest odlúčenie věčné od milosti Božie. (Jan Hus, Výklad viery 1412)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.