Skip to main content

Henoch

By June 29, 2011křesťanství

Příběh Henocha je vcelku známý. Chodil / žil s Bohem mnoho let a Bůh si ho následně vzal k sobě do nebe, aniž by Henoch umřel.

18 Když bylo Járedovi 162 let, zplodil Henocha. 19 Po zplození Henocha žil Járed ještě 800 let a plodil syny a dcery. 20 Járed žil celkem 962 let a potom zemřel. 21 Když bylo Henochovi 65 let, zplodil Metuzaléma. 22 Po zplození Metuzaléma žil Henoch s Bohem ještě 300 let a plodil syny a dcery.23 Henoch žil celkem 365 let. 24 Henoch žil s Bohem, až jednou zmizel, neboť ho Bůh vzal.

Tuto neděli na jeho příběh kázal Petr Grulich u příležitosti uvedení do služby (instalace) našeho nového kazatele Petra Dvořáčka. Zaujaly mě dvě věci, kterých jsem si dřív nevšimnul:

  1. Henoch začal s Bohem žít až v momentě, kdy se mu narodil první syn. Jeho narození mělo na Henocha tak velký vliv, že to změnilo jeho dosavadní způsob života a on se rozhodl změnit kurs života.
  2. Synovi dal jméno Metuzalém. Ten je dle Bible nejstarším člověkem, který kdy žil na Zemi (dožil se 969 let). Jeho jméno by se dalo přeložit také jako “Až umře, bude to posláno“. Když si spočítáme to, kolika let se Metuzalém dožil, tak zjistíme, že umřel v roce potopy. Stará židovská tradice dokonce praví, že potopa přišla 7 dní poté, co umřel. Jeho jméno prorokovalo, že jednou přijde trest, ale Bůh Metuzalémovi dopřál dlouhý život, jelikož milosrdně čekal, jestli se lidé nezlepší…

A poučení pro mě?

  1. děti mají vliv na život člověka a člověk – rodič má vliv na život svých dětí (a to zásadní) a měl bych si toho být vědom v tom všem, co dělám
  2. ještě je čas, ale nevíme, jak bude dlouhý, kdy Bůh čeká s druhým příchodem Krista – využij toho

2 Comments

  • Nemůžu si pomoct, ale bod 1. má v textu dost slabou oporu a osobně bych si netroufl dělat z toho takový závěr. Procházel jsem několik překladů a celkově mi to vyznívá, že Henoch s Bohem chodil už dřív a po zplození Metuzaléma v tom jenom pokračoval ještě 300 let.

    Tak jako tak jde o vcelku nepodstatnou věc, jen mě jako člověka dost zatíženého na logiku zaujala použitá argumentace.

    • Taky mi to přijde trochu na vodě, ale na druhou stranu proč ne. Je to asi hlavně postavené na ekumenickém překladu.

      Nicméně se zdá, i na základě toho, že pojmenoval syna tak, jak ho pojmenoval, že to narození ten vliv mělo a to je myslím to zásadní a z vlastní zkušenosti vím, jelikož se mi narodily už děti dvě, že to vliv má a hodně Tě to ovlivní a na některé věci se prostě díváš jinak.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.