Skip to main content

Hladomor v Somálsku

By July 21, 2011politika
somalia-refugees.jpg

AFP PHOTO / SIMON MAINA

V současné době svět opět čelí dalšímu hladomoru v Africkém Rohu. Jedná se o oblast Somálska, části Etiopie a Keni. Dnes ráno jsem četl k tomuto tématu článek Františka Matějky. Je to zajímavý názor, který vychází z hlubokého přesvědčení autora, že se nemáme míchat do věcí, které se týkají ostatních svrchovaných států. Jelikož se neztotožňuji s vyzněním toho článku, tak jsem se odvážil popsat svůj vlastní názor.

Nad tímto tématem už přemýšlím hodně dlouho. V únoru jsem svůj názor popsal v mé reakci na jiný článek, který srovnával objem peněz, který se věnuje na léčbu obézních ve srovnání s množstvím peněz, které by stačilo na nakrmení hladových.

Jsem si vědom toho, že se jedná o strašně složitou záležitost, která rozhodně nemá jednoduché řešení. Myslím si totiž, že lidé v Somálsku v současné době doplácí na špatná rozhodnutí OSN v minulosti. To chtělo pomoci, ale zvolilo jednodušší variantu, která se ale krutě vymstila. Lidé v Somálsku (ať se nám to líbí a nebo ne) se naučili žít s nataženou rukou. Naučili se, že fotky umírajících dětí otevřou peněženky bohatých států. To že mnoho z této finanční pomoci skončilo na účtech zbrojařských firem, si nikdo nechce moc přiznat.

Teď jsme v situaci, kdy s minulými rozhodnutími už nic neuděláme. Můžeme se poučit do budoucích rozhodnutí. Nicméně se současnou krizí se musíme nějak vyrovnat.

Pokud se opět pošle jen finanční a potravinová pomoc, tak další generace bude čelit asi ještě větším problémům. Když neuděláme vůbec nic, tak sice ušetříme finance, ale možná nás bude trápit naše svědomí. Myslím, že by bylo dobré, když se rozhodneme dát své finance, podpořit organizace, které jsou na kontinentu dlouhodobě přítomné a ví se o nich, že jen nepřerozdělují peníze a nebo potraviny, ale opravdově pomáhají. Staví školy. Kopou studny. Učí Somálce se o sebe postarat bez cizí pomoci.

Jaký je Váš názor? Jak byste pomohli Vy?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.