Skip to main content

Svatba v Káni

By July 22, 2011křesťanství

Všichni určitě znáte příběh o tom, jak Ježíš proměnil vodu na víno na svatbě v Káni Galilejském, kam byl pozván se svými učedníky. Vždycky jsem ten příběh četl s perspektivou, že se tam stal zázrak a že to bylo fajn. Nevšimnul jsem si však jednoho zajímavého detailu, který mi došel až teď.

Kdo by ten příběh přeci jenom neznal, tak tady je:

Jan 2:1 Třetího dne se v Káně Galilejské konala svatba. Byla tam i Ježíšova matka 2 a na svatbu byl pozván také Ježíš a jeho učedníci. 3 Když začalo docházet víno, Ježíšova matka mu řekla: „Nemají víno.“ 4 „Ženo, co ode mě chceš?“ odpověděl jí Ježíš. „Má chvíle ještě nepřišla.“
5 Jeho matka pak řekla služebníkům: „Udělejte, cokoli vám řekne.“ 6 Stálo tam šest kamenných nádob na vodu k židovskému očišťování, každá o obsahu dvou nebo tří měr. 7 Ježíš řekl služebníkům: „Naplňte ty nádoby vodou.“ Když je naplnili až po okraj, 8 řekl jim: „Teď nalévejte a doneste vrchnímu správci svatby.“ A tak to udělali.
9 Jakmile vrchní správce svatby okusil tu vodu, z níž se stalo víno (a nevěděl, odkud je, ale služebníci, kteří tu vodu nalévali, věděli), zavolal ten vrchní správce ženicha 10 a řekl mu: „Každý člověk podává nejdříve nejlepší víno, a když jsou hosté opilí, podává to horší. Ty jsi zachoval nejlepší víno až do konce.“

Ten detail, který mi došel, se týká těch nádob, do kterých služebníci nalili vodu. Byly určeny k očišťování. Nebyly určeny k tomu, aby se z nich pilo – cokoliv. Voda, která v nich byla, se používala na umývání. Rituální umývání. Teď je v nich víno.

Když Ježíš naposledy stoloval se svými učedníky, tak víno označil jako symbol svojí krve, která obmyla naše hříchy a to dokonale, na rozdíl od všech ostatních rituálů, které kdy existovaly a existují. Tohle mě nadchlo. Voda v nádobách na očišťování se proměnila na velice kvalitní víno. Očišťování, které muselo být stále opakováno, už není nutné. Místo něj je zde najednou možnost celoživotního očištění. Jednorázové záležitosti, která ovlivní člověka na celý zbytek života.

Je jen na nás, co si z toho příběhu vezmeme. Co tam vidíte Vy?

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.