Skip to main content

jak odolat pokušení

By August 26, 2011May 29th, 2012křesťanství, osobní

toaletni_papir.jpg

Jak se nejlépe vyrovnat s pokušením mi připomněl dnešní rozhovor se Štěpánem.

Každého z nás občas něco pokouší. Víme, že bychom neměli, ale máme na tu danou věc chuť. Držíme dietu, ale v spíži se na nás směje krásná čokoláda. Odvykáme kouření, ale vedle stojící člověk na zastávce má čerstvě zapálenou cigaretu. Máme manželku, ale šéfova sekretářka je strašně milá.

Štěpán seděl na toaletě a nutil mě, abych dal pryč roli papíru. Divil jsem se proč. Řekl mi že ten důvod je, aby to nevymotal. Několikrát se nám už totiž stalo, že to udělal. I když potom dostal na zadek, tak to stejně udělal znovu a znovu. Moje drahá žena mu to tedy pokaždé oddělává. Já jsem to nevěděl a tak jsem se divil, že se té role chce dobrovolně zbavit. Říkal jsem mu, že to přece ví, že to nemá dělat a že to neudělá. On trval na svém a tak jsem roli oddělal.

Nejjednodušší boj s pokušením je totiž ten, že ze života odstraníme jeho zdroj. Vyhodíme a nebo někomu darujeme tu smějící se čokoládu. Odejdeme od kuřáka na zastávce do bezpečné vzdálenosti. Nebudeme sami se šéfovou sekretářkou. Nebudeme si sami v noci pouštět televizi a nebo brouzdat po internetu…

Někdy ten boj ale může být složitější. Někdy je dobré mít kamaráda, který Vám s odstraněním toho zdroje pomůže. Nejsme totiž na světě sami.

 Ježíš boj s pokušením v Kázání na hoře vyhrotil, aby ukázal na to, že boj s pokušením není jednoduchý a něco nás to bude stát, když se do něj pustíme:

Matouš 5:29 Svádí-li tě tvé pravé oko, vyloupni je a zahoď pryč. Je pro tebe lepší, aby zahynul jeden tvůj úd, než aby celé tvé tělo bylo uvrženo do pekla. 30 Svádí-li tě tvá pravá ruka, usekni ji a zahoď pryč. Je pro tebe lepší, aby zahynul jeden tvůj úd, než aby celé tvé tělo přišlo do pekla.

Štěpán dnešní boj s toaletním papírem vyhrál, jelikož tam nebyl, aby ho pokoušel. Nicméně podlehl bidetové spršce. Tu ale asi lehce odstranit nedokážu, takže se s tím bude muset příště poprat znovu…

Jak říkám nikdo to nemá lehké…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.