Skip to main content

R.I.P. Steve Jobs

By October 6, 2011May 29th, 2012osobní

Steve_Jobs.jpg

Nejsem nijak velký fanoušek Applu. Používám momentálně jen iTunes. Musím se přiznat, že nevím, jestli si někdy v životě od této firmy něco koupím.

Nicméně musím uznat s velkým obdivem, že její zakladatel Steve Jobs měl neobyčejný vliv na vývoj počítačů, přehrávačů digitální hudby, mobilních telefonů a tabletů. Jeho výrobky vždy trh posunuly a stále posouvají dál. Někdy se dá dokonce bez nadsázky říct, že i ten daný trh vytvořily – iPod, iPhone a iPad jsou toho důkazem. Apple se po jeho návratu do čela stal jednou z největších a nejhodnotnějších firem na světě. Nicméně pro mnoho lidí a investorů právě s jeho osobou Apple stojí a padá. Ale to tak u géniů bývá.

Několik jeho myšlenek, které mě zaujaly:

“Nemám zájem být nejbohatším člověkem na hřbitově… Chci v noci usínat s tím, že jsem udělal něco báječného… Na tom mi záleží.” (Wall Street Journal, 1993)

“Mým krédem je soustředěnost a jednoduchost. Jednoduché může být obtížnější než složité: Musíte tvrdě pracovat, abyste měli čisté myšlenky a udělali věc jednoduše. Nakonec se to ale vyplatí, protože když toho dosáhnete, můžete pohnout skálou.” (Business Week, 1998)

“Práce vám zabere velkou část života. Skutečného uspokojení dosáhnete, když budete dělat práci, o které si myslíte, že je skvělá. A skvělou práci budete odvádět jen pokud milujete to, co děláte. Pokud jste něco takového zatím nenašli, hledejte dál. Neustávejte. Jako u všeho, co se týká srdce, poznáte, když jste nalezli. A jako v každém vztahu se to pak s postupujícími roky stále zlepšuje a zlepšuje. Takže hledejte, dokud nenajdete. Neustávejte.” (Proslov ve Standfordu, 2005)

“Vědomí blížící se smrti je ta nejdůležitějších věc, která mi pomáhá činit závažná životní rozhodnutí. Téměř všechno totiž – všechno to očekávání okolí, všechna pýcha, všechny obavy z ostudy či neúspěchu – na tyhle věci zkrátka tváří v tvář smrti zapomenete a soustředíte se jen na to důležité. Když víte, že brzy zemřete, vyléčí vás to z pocitu, že můžete něco ztratit. Už nemáte nic. Není důvod nejít za svým srdcem.” (Proslov ve Stanfordu v roce 2005)

Heslo Applu “Think different” – mysli jinak – v jedné z jeho nejznámějších reklam

Zde je záznam z jeho proslovu ve Stanfordu z roku 2005.

Jsou věci, kterými inspiroval Vás? Používáte produkty Applu?

16 Comments

  • Geniální (nepříjemný) obchodní model, který člověka samovolně vtahuje i když nechce. A důvod proč tě ten model vtahuje dovnitř je, že ty věci jsou opravdu dotažené do konce. Používal jsem MacBook air a musím říct, že něco takového jsem zatím nezažil. Funkční, krásné, fungující…

    Kéž by si v té dotaženosti vzali přiklad i ostatní.

    Jinak já o Stevu Jobsovi nic moc nevím. Nevíš, jestli to byl ateista?

    • Ahoj Kubo,

      asi ty věci Apple má dotažené, nevím, neměl jsem zatím tu čest je testovat…

      Co se týká Steva Jobse, tak se všude dočteš, že to byl praktikující Zen Budhista. Myslím, že to bylo na jeho životě vidět.

      Jediná věc, která mě na něm mrzí je, že po svém návratu do Applu zastavil všechny charitativní projekty, do kterých Apple dával peníze, a ani on sám, dle veřejně dostupných informací, na charitu nedal ani dolar, ale je možné, že to dělal anonymně. 

      • To by mě zajímalo, jak se Zen Budhismus praktikuje… a jak se podle tebe pozná, že je někdo Zen Budhista dle života?

        • Nevím úplně přesně, jak se Zen Budhismus praktikuje, ale věci, které jsem se o Stevu Jobsovi dočetl z jeho života, i když jich nikde moc není, mě k tomu náboženství sedly.

          za všechny tyto dvě:
          a) byl hodně asketický a hodně minimalistický, snažil se nelpět tolik na věcech tohoto světa – asi tím, že věděl, že ho brzká smrt nemine
          b) tím, že nedával na charitu (všude jsem se dočetl, že opravdu nedával) – v tom to vidím asi nejvíc. Když se podíváš po světě, tak největší nevládní charitativní organizace jsou postaveny na křesťanských základech, jelikož charita, pomoc bližnímu, je nedílnou součástí. U Budhismu je to jinak. Tam vidím postoj, že když máš nějakou karmu (nějak danou životní situaci), tak Ti vlastně nemůže nic pomoct

          Ono to je asi na mnohem delší rozbor, ale tyto dvě věci bez nějakého odsouzení, nebo posměchu, nebo něčeho takového mi prostě sednou k tomu, že byl Budhista.

          • a) v tomto by si měl asi každý křesťan vzít částečně příklad – částečně… Na druhou stranu láska k materiálním věcem je tak trochu, svým způsobem, vyjádření lásky k životu, který pro nás stvořil Bůh, ne?
            b) to je hodně zajímavé – vezmi si kolik to musí člověka stát přemáhání nedávat peníze na charitu! jako vážně. člověku by podle mě mnohem větší sebeuspokojení dalo ty peníze tam dát a být díky tomu třeba na obálce nějakého toho časopisu, atd… bude to možná další produkt té askeze, kdo ví?

            Jinak mě vždycky připadalo, že Budhismus není náboženství, že principy Budhismu může vlastně žít úplně každý člověk, ať je to křesťan, ateista atd… Zvlášť zen Zen říká, ať si to dělá každý po svém ne?

          • PBH says:

            Ještě mě napadá k tomu, z čeho usuzuješ, že byl buddhista: do a) bys mohl zařadit např. i řadu asketických nebo chiliastických hnutí ve vývoji křesťanství a pravděpodobně i jiných náboženství, no a k b) mě napadá jen to, že dobročinnost má i v buddhismu své místo.  Takže bych možná byla opatrnější v tom, na základě čeho uvažovat o jeho buddhismu nebo nebuddhismu :-)

          • PBH says:

            Ještě ke karmě – kromě té, co zdomácněla v českých koupelnách, je to široký pojem, k jehož významům patří zejména následky předchozích (negativních nebo pozitivních) činů. Není neměnná, naopak je třeba ji aktivně “zlepšovat” kladnými (“dobročinnými”) skutky a nakonec se z ní úplně vymanit. Kdyžtak koukni aspoň na wikipedii ;-)

          • s tou karmou máš pravdu.. já jsem ale mluvil o tom, že já nemůžu ničím, co udělám, ovlivnit karmu toho druhého. Každý je strůjce své vlastní karmy…

            O dobročinnosti v budhismu jsem opravdu nic neslyšel, pokud víš třeba o nějaké organizaci, tak mi hoď odkaz, rád se poučím…

            Jinak jedna věc je wiki a druhá je opravdový život… o křesťanech se tam toho taky dočteš hodně, ale v reálu to může být úplně jinak…

          • PBH says:

            Co se týče těch organizací, pro změnu odkazuji na strejdu googla. Jak jsem psala, dobročinnost zlepšuje karmu :-) No a samozřejmě ideální by bylo zakládat své názory na tunách kvalitní literatury, ale když už nic, teta wiki je po ruce aspoň se základními informacemi.

          • Dobročinnost zlepšuje Tvoji karmu, ale druhým Tvoje dobročinnost karmu nezlepší, takže proč se snažit, že…

            nechme toho… jsou důležitější věci, než se dohadovat nad zesnulým Stevem :-)
            beru to jako domácí úkol – nastuduju o budhismu mnohem víc, než vím teď, a pak dám vědět, jak to je…

          • PBH says:

            :-) To ani tak nejsou moje pohledy, spíš poznatky z někdejšího  studia na zkoušku z buddhismu :-) a jinak neblbni, určitě máš na práci důležitější věci, než je studium buddhismu ;-)

          • jinak děkuji za Tvoje pohledy na danou věc…

          • no o tom že byl budhista se ví… já jsem jenom napsal, že na to jeho život seděl…

      • PBH says:

        Zdar Mílo, k té charitě nutno dodat,  že Apple byl ve chvíli, kdy se do něj Steve vrátil, na pokraji krachu…

        • to byl, to je pravda… na druhou stranu Jobs řek, že se k tomu vrátí, až bude firma vydělávat… 15 let uplynulo, Apple je největší technologická firma na světě, na účtech má více peněz než vláda USA a stále nic :-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.