Skip to main content

vařil jsem jak Babica

By April 3, 2012May 29th, 2012osobní

Moje žena byla v sobotu dopoledne pryč a tak jsem se rozhodl, že udělám zeleninové rizoto, jelikož se mi zdálo, že by to mohlo být snadné. Řekl jsem si ale, že zkusím najít nějaký konkrétní recept, abych nedělal jen vařenou rýži se zeleninou. Našel jsem jeden vcelku dobře použitelný recept v biokuchařce Hanky Zemanové na straně 96.

Rizotové variace s celozrnými obilninami

Přečetl jsem si potřebné ingredience a řekl jsem si, že asi dopadnu jako Babica. Ten je známý svými náhražkami různých surovin za ty, které jsou zrovna po ruce, a je terčem mnoha legrácek od dalších kuchařských velebrit, jako je třeba Zdeněk Polreich.

O některých potřebných surovinách jsem totiž ani neměl páru a nebo jsem nevěděl, kde je u nás v kuchyni hledat.

Pohankové kroupy jsem tam nedal, jelikož jsem nevěděl, že bychom je měli. Bio rýži Basmati jsem nahradil Lagris rýží z pytlíku. Kurkuma mi opravdu nic neřekla a neměl jsem čas ji vygooglit a tak jsem ji vynechal. Cibuli i mrkev jsem dal dle receptu. Česnek jsem nenašel a tak jsem ho nahradil pórkem. Kedluben a celer jsem nahradil petrželí a zeleninový vývar jsem nahradil doporučenou alternativou ve formě zeleninového bujónu.

Postup vaření jsem dodržel dle receptu a za několk desítek minut bylo rizoto hotové. Když se moje drahá žena vrátila domů, tak mě během pochvaly za odvahu uvařit upozornila na to, že všechny suroviny z receptu se nacházejí v naší kuchyni, jen je třeba je hledat. Dokonce i ta kurkuma, což je základ pro kari – dělá onu typickou žlutou barvu – tu je.

Nicméně rizoto se povedlo a chutnalo nám všem. Příště se na to lépe připravím.

2 Comments

  • Klára says:

    Hezký. Taky obvykle začínám vařit jako Pohlreich a skončím jako Babica, protože mi chybí většina ingrediencí :))

    • Terez says:

      Jj, takové vaření je přeci nejlepší, no ale ujal jsi se toho moc dobře, Mílo, takže až v létě přijedu, tak budu vyžadovat něco k jídlu od Tebe a ne od Míši ;) Ta Kurkuma mne pobavila,ale nic si z toho nědělej, leckterá dcérka nemá tušení, co to je ^^

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.