Skip to main content

atentát

By May 27, 2012November 19th, 2014osobní

Dnes je 70-té výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Atentát, který svým způsobem dostal Českou Republiku zpět na válečnou mapu a ukázal, že aspoň někteří Češi jsou stále ochotni přinést oběti. V souvislosti s touto událostí se mi vždy vybaví slavná věta třídního profesora Málka, kterou pronesl ve filmu “Vyšší princip“.

“Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem.”

Velice podrobně celou událost mapuje děj filmu “Atentát“, který sice není dokonalý, ale myslím, že vcelku věrně vystihuje to, co se doopravdy stalo. Velice zajímavý je také cyklus ČT, který se celé této době věnuje – Heydrich – konečné řešení.

O této události byli popsány stohy knih a vedly se na to mnohé debaty, které řešily hlavně to, zda-li následné vyhlazení Lidic a Ležáků stálo za to. Upřímně řečeno nevím. Atentát pomohl v tom, že se s námi začalo počítat a po válce jsme byli jasně na straně vítězných spojenců a ne poraženého Německa. Pokud bych byl obyvatel Lidic, tak opravdu nevím, co bych říkal na to, že bych měl dostat kulku do týla za to, co udělal někdo, s kým jsem neměl vůbec nic společného.

Je to těžké. Co si myslíte Vy?

Zde je ještě závěrečná scéna z filmu Vyšší princip. Myslím, že stojí za shlédnutí.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.