Skip to main content

GLS 2012 – Bill Hybels

By November 20, 2012osobní

Bill Hybels

Bill Hybels je zakladatelem jak sboru Willow Creek, který se nachází u Chicaga, tak skvělým spisovatelem knih, které se věnují vedení. Společně s dalšími lidmi z Willow založili i konferenci Global Leadership Summit, která se právě vedení a věcem kolem něj věnuje. Lidé, kteří zde přednáší jsou jedni z nejlepších mozků ve svých oborech a jsou výbornými příklady vedoucích.

Bill začal svoji přednášku známým podobenstvím o rozsévači:

…a on (Ježíš) jim v podobenstvích vyprávěl o mnoha věcech. Řekl: „Hle, vyšel rozsévač, aby rozséval. A jak rozséval, některá semena padla podél cesty a přiletěli ptáci a sezobali je. Jiná padla na skalnatá místa, kde neměla dost země, a ihned vzešla, protože země neměla hloubku. Když pak vyšlo slunce, spálilo je, a protože neměla kořen, uschla. Jiná zas padla do trní, a když trní vyrostlo, udusilo je. Ještě jiná však padla na dobrou půdu a vydala úrodu – některé stonásobnou, jiné šedesátinásobnou a jiné třicetinásobnou. (Matouš 13:3-8 B21)

Všimli jsme si někdy matematiky v podobenství??? Z textu je jasné, že 75% rozsetého slova končí odmítnutím.

#Život každého človějka by byl lepší, kdyby byl Bůh uprostřed něj.

Další podobenství, které zmínil bylo to o hořčičném zrnu:

Pověděl (Ježíš) jim další podobenství: „Nebeské království je jako hořčičné zrnko, které člověk vzal a zasel na svém poli. To zrnko je sice nejmenší ze všech semen, ale když vyroste, je větší než jiné byliny a je z něj strom, takže ptáci přiletí a uhnízdí se v jeho větvích.“ (Matouš 13:31, 32 B21)

Rádi bychom viděli ty stromy u nás ve sboru. Viděli, jak lidé zrají. Pro každého z nás ten “strom” může být něco trošku jiného. Když chci ty stromy vidět – tak musím více zasívat – překonat těch 75% odmítnutí.

#Ví lidé v našem okolí, kdo jsme???

Na základě příběhu o muži, jemuž se v areálu Willow ztratila kočka, Bill ukázal na to, že ani po 30 letech služby na jednom místě, lidé z okolí netušili, že shluk budov Willow je opravdu kostel/sbor. V Billovi to společně s obdrženým letákem o začínajícím sboru v okolí něco změnilo.

Ve Willow se rozhodli a poslali nějaké brožury do okolí a pozvali lidi a mnoho jich přišlo. Začali Alfa kurzy (i když je nevymysleli ve Willow) a mnoho dalších věcí…

#Ať se Vám to líbí, nebo ne, tak celá organizace přebírá Váš způsob setí semen. 

Pro vedoucího je důležité, aby měl vlastnost zaujmout, měl odvahu a byl ochotný ke změnám. Je třeba vést lidi ke změnám a učit se.

#Každý v organizaci/teamu vítězí, když se vedoucí zlepšuje.

Jeden z nejtěžších úkolů pro vedoucího je vedení sebe sama.

#Ty jsi ta nejhorší osoba na vedení, kterou kdy povedeš. 

pracovní návyky vedoucích

Je před námi stále otázka – jak uspořádat můj vlastní život.

Mnoho lidí si myslí, že nejcenější ze všeho, co máme, je čas. Je to ale špatná představa. Tím nejcenějším je energie a schopnost tou energií probudit a podpořit nové věci.

Mnohdy se vedoucí modlí jen: “Bože pomoz mi, hned!!”

Bill řekl svůj příběh o návratu domů před jedněmi Vánoci, kdy se rozhodl, že se během šesti nadcházejících týdnů, které mu zbývaly do Vánoc a konce roku, bude věnovat “pouze” šesti nejdůležitějším věcech. Ostatní bude delegovat a lidi povzbuzovat. To změnilo jeho přístup k řešení priorit a od té doby žije v rytmu 6×6. Šest priorit na šest týdnů.

#Bůh Tě neudělal vedoucím, abys pořád na něco reagoval, ale abys vedl!

Nakonec Bill mluvil o témtu nástupnictví

Ve Willow se rozhodli, že vzhledem k Billovu věku se tomu začnou věnovat. Rozdělili si celý postup na 4 fáze:

  • plánování
  • snažit se najít někoho zevnitř
  • pokud to nevyjde, tak někoho zvenčí
  • výměna

Celý proces je náročný, ale je třeba jím projít. Bůh z Tebe udělal vedoucího, abys lidi někam vedl. Je dobré si nejdříve říct 5 důvodů, proč nebýt, kde jsme a pak teprve ukázat směr a cíl. Je to mnohem efektivnější a účinnější řešení. Bill položil otázku, kde je vize v rámci jejího naplňování nejzranitelnější? Tzn. kdy je největší pravděpodobnost, že to vzdáme?

  1. začátek
  2. střední fáze
  3. blížíme se k cíli

Je to 2. Dojít k cíli se velice podobné maratonu – nejhorší to je uprostřed, kdy start a síly mám už dávno za sebou a stále ještě není vidět cíl.

Bill to srovnal s jeho vedením ve Willow – Bůh ho prostě ve střední fázi života Willow nesl. Bill chce opustit Willow v co nejlepším stavu a kondici, i co se financí týče. Snaží se všechny oblasti přechodu a výměny usnadnit a objasnit dopředu.

#Je třeba Bohu děkovat za obrovskou výsady, že můžeme vést.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.