Skip to main content

GLS 2012 – John Ortberg

By November 29, 2012osobní

John Ortberg

John Ortberg je kazetel ve sboru Menlo Park Presbyterian Church, který je v San Franciscu. Jeho přednáška byla velice zajímavá a velice inspirující. Velice odvážná, ale velice pravdivá. Byla zkrácením série kázání, které měl právě ve svém sboru. Kladla před nás jasnou otázku – Kdo je TEN muž?

John začal mluvit o kříži. Kříž je jeden z nejznámějších symbolů na světě. Jak je možné, že se tak stalo? Je opravdu třeba se ptát, kdo byl tento člověk – Ježíš???

#Mnohokrát se hádáme o křesťanství, ale nežasneme nad Ježíšem.

Díváme se tak špatným směrem. Ježíš nikam daleko necestoval, nepsal žádné učené knihy. Jeho učedníci byli obyčejní lidé – rybáři, celník… Nicméně, to co vzniklo z jeho služby, z jeho života, z jeho smrti a zmrtvýchvstání, mělo obrovský dopad – nejen ve své době. Církev, která díky tomu všemu vznikla, byla úplně jiná, než to, na co byli všichni lidé v době jejího vzniku (starověký Řím) zvyklí. Církev se snažila zahrnout do svého života všechny lidi bez ohledu na původ a postavení. Vždyť to vše začalo u ukřižovaného tesaře.

Změnil pohled na historii

Kalendář – život má smysl a to, kde to začíná se motá kolem Ježíšova narození. Kdyby si měl člověk v době začátku našeho letopočtu vsadit na to, kdo bude v budoucnu více připomínán – Ježíš a nebo césar, tak by asi vsadil na césara. Nicméně se tak nestalo. Do historie vešli s mnohem větším vlivem lidé, kteří byli Ježíši v té době blízko. Právě proto dáváme svým dětem jména jako Pavel, Petr, Štěpán a psům jako César a Nero.

Změnil pohled na soucit

V prvním století našeho letopočtu (a nejen tehdy) to byli bohatí, kdo měl vliv. Bohatí byli těmi, kterých si lidé vážili. Slabých si nikdo nevšímal. Bylo normální, že se topili tělesně postižené děti. Křesťané se starali o opuštěné děti. Vdovy v té době platily pokuty za to, že přežily manžely. Křesťané se o ně běžně starali.

Během několika prvních století našeho letopočtu proběhly epidemie, ktere vyhubily skoro třetinu všech obyvatel v Římské říši. Křesťané se ale o ty nemocné starali. O ty, které ostatní odhodili podél cest, aby je nechali umřít.

Ve 4. století byla pak založena první nemocnice. Začaly vznikat sirotčince.

Změnil pohled na vzdělání

Ve starověkém Římě to byli jen chlapci z vysoce postavených rodin, kdo měl přístup ke vzdělání. Ježíš učil všechny – muže, ženy, otroky. Věnoval se dětem. Například dva věrozvěstové, kteří přišli do našich krajin kázat evengelium a vytvořili naši abecedu (Hlaholici) a přeložili Bibli do Staroslověnštiny – Cyril a Metoděj – byli Ježíšem jasně inspirováni.

Vznik vědy, touha po objevování byli inspirována Kristem.

Změnil pohled na umění

Jeho činy, jeho život inspiroval největší umělce a myslitele své doby – Dante, Luther, Bach, Da Vinchi, Michellangello

Změnil politickou teorii

Dejte césarovi, co je jeho a Bohu, co je Boží.

#Církev následuje Krista hůř, když má politickou moc než když ji nemá.

Změnil pohled na lidská práva a lidskost

Změnil pohled na Boha a lásku

Učil lásku k nepřátelům. Martin Luther King se ve svém boji tímto inspiroval. Byli mnozí další.

Ta otázka ze začátku přednášky tak opravdu zní – Kdo je Jeříš?!?

2 Comments

  • Dan says:

    Po návratu z GLS2013 jsem se teď chtěl vrátit k některým přednáškám z GLS 2012, kde jsem také byl (HK). A narazil jsem na tvůj blob.
    BTW: na GLS se dala koupit i stejnojmená Ortbergova kniha, výhodou bylo, že zároveň s knihou (za srandovní cenu) dávali kód na stáhnutí audio verze (unabrdged) zdarma. Pro mě to znamenalo, že jsem do knihy jen párkrát zalistoval a jinak jsem už ji několikrát poslechl v autě. Měl jsi možnost tu knihu číst / poslouchat?
    Rozhodně stojí za to – ta přednáška byla neskutečně dobře udělaný “vycuc” z knihy. Kniha jde do detailu = velmi čtivým a popularizačním způsobem.
    Ony už dříve vyšly v USA i jiné knihy na praktický stejné téma, takže obsahově asi nic nového, ale forma skvělá.
    Zdravím ze severu Moravy.
    Dan

    • timdruhym says:

      Ahoj Dane,

      knihu jsem nekoupil, ale koukal jsem na web jeho sboru a poslouchal nějaká kázání.

      Díky za komenty, třeba se příště na GLS za rok uvidíme…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.