Skip to main content

přitažlivost církve II

By August 1, 2011křesťanství

V minulém článku jsem psal o tom, že je důležité, aby forma toho, co sděluje Církev světu, byla autentická, soudobá a přitažlivá. Jinak může být totiž velice obtížné nějaké sdělení srozumitelně předat ostatním. Dnešní část věnuji druhé straně mince. Myslím, že je také třeba, aby byl nějak přitažlivý i obsah toho daného sdělení.

Forma, která je přitažlivá sama o sobě, má totiž jedno úskalí. Může jistým způsobem zastřít to, zda je obsah kvalitní či nikoliv. Forma má být co nejlepší, ale když zůstane jen u ní, tak čím se bude křesťanský hudebník lišit od světského? Čím se odliší křesťanský řečník od motivátora? A tak bychom mohli pokračovat dále.

Ježíš Kristus se běžně pohyboval mezi lidmi. Mnozí ho označili za přítele hříšníků a celníků. A byla to pravda. On jím byl, ale nikdy nebyl úplně jako oni. Něco na něm bylo přitažlivé.

V úplném rozporu s tím mi přijde, že mnohé dnešní církve se pokusily vyvolat podobnou přitažlivost tak, že se přiblížily standardům světa, který je kolem nás. Jenže k tomu nás přece Bůh nepovolal.

  • máme být světlem
  • máme být rozpoznatelní na základě vzájemné lásky
  • lidé mají chválit Boha za naše dobré skutky

Udělaly kompromisy s Božím slovem, jelikož si myslely, že tak do jejich řad dostanou mnohem více lidí. Křesťanství se stane zajímavějším. Nebude tak náročné. Opak je ale pravdou. Církve, které udělaly kompromisy mají stále méně členů. Ježíš to přece jasně řekl:

Matouš 7:14 Jak těsná je brána a zúžená cesta, která vede do života, a málo je těch, kdo ji nalézají!

Být křesťanem není (a nemá být) jednoduché. Ti, kteří tvrdí, že všechno bude krásné a jednoduché, lžou. Křesťanství není procházka růžovým sadem. Křesťanství je náročné. Křesťanství nás stojí mnoho.

Je vůbec možné, aby byl obsah zvěsti Církve přitažlivý? Myslím si, že ano. Když dodržíme to, k čemu jsme jako Církev povoláni, tak to, co říkáme a děláme, bude přitažlivé pro lidi, kteří jsou kolem nás. Budeme tak diametrálně odlišní od toho, co se dnes kolem nás děje, že to přitáhne lidi kolem nás. Lidi nechtějí vidět jen další skvělou show. Myslím, že touží vidět to, že má něco smysl. Něco, co přináší hodnoty. Něco, co mění život. A to je třeba mýt na mysli.

Napadly mě tři základní body, které bychom měli mít na zřeteli:

  1. zůstat věrní Kristu a jeho zvěsti tak, jak je v Bibli
  2. naše zvěst musí být doprovázená také našimi činy
  3. nenuťme svět, aby se přizpůsobil našim měřítkům a hodnotám, když je nevyznává, ale buďme “jen” příkladem, že ty hodnoty a měřítka fungují a mají význam
Jak to vidíte Vy? Co byste dodali?

5 Comments

  • Zajímal by mě příklad církve, která udělala kompromisy a má méně členů – máš na mysli nějakou konkrétní, nebo to byl spíš teoretický předpoklad?

    • mám na mysli třeba Husitskou církev a Evangelickou církev (u nás v ČR) – tam je ten trend poklesu členů vidět nejvíce… mnoho podobných je ale i v celé západní Evropě a v USA

  • H Pinknerova says:

    Zkus si přečíst Marnotratný Bůh od Timothyho Kellera. Inspirativní k tomuto tématu .-)
     

    • timdruhym says:

      Aha, koukal jsem na Tvůj článeček na Křesťan Dnes. Dám si ji do seznamu.

      Ono těch knížek, které bych si chtěl přečíst, je v poslední době strašně moc. Psal jsem i do Návratu, jestli třeba neuvažují s překladem některých nových autorů a titulů, ale zatím mi neodepsali. Jestli se neozvou, tak asi budu muset udělat větší Vánoční nákup v USA :-)

    • Aha, koukal jsem na Tvůj článeček na Křesťan Dnes. Dám si ji do seznamu.Ono těch knížek, které bych si chtěl přečíst, je v poslední době strašně moc. Psal jsem i do Návratu, jestli třeba neuvažují s překladem některých nových autorů a titulů, ale zatím mi neodepsali. Jestli se neozvou, tak asi budu muset udělat větší Vánoční nákup v USA 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.