Skip to main content

odvážné modlitby

By September 14, 2011křesťanství

Skutky 4:24b „Panovníku, ty, který jsi učinil nebe i zemi i moře a vše, co je v nich, 25  ty jsi skrze Ducha Svatého ústy svého služebníka, našeho otce Davida, řekl: ‚Proč zuří národy a lidé zamýšlejí marné věci? 26  Králové země se postavili a vládcové se shromáždili společně proti Pánu a proti jeho Kristu.‘ 27  V tomto městě se opravdu sešli Herodes a Pontius Pilát spolu s národy i s lidem Izraele proti tvému svatému služebníku Ježíšovi, kterého jsi pomazal, 28  aby učinili, co tvá ruka a tvůj úradek předem určily, že se má stát. 29  A nyní, Pane, pohleď na jejich hrozby a dej svým otrokům se vší smělostí mluvit tvé slovo; 30  vztahuj svou ruku k tomu, aby se dála uzdravení, znamení a divy skrze jméno tvého svatého služebníka Ježíše.“ 31  Když se pomodlili, zatřáslo se místo, kde byli shromážděni, a všichni byli naplněni Duchem Svatým a směle mluvili Boží slovo.

O této odvážné modlitbě učedníků jsem už psal před několika měsíci. Zde je ten článek. Nedávno jsem na tento příběh slyšel další kázání, kde jedna z hlavních otázek zněla: “Co by se změnilo ve světě, kdyby Bůh vyslyšel úplně všechny naše modlitby za minulý týden?” 

Ta otázka mě docela zastavila. Za co se momentálně modlím a jaká jsou moje očekávání? Nejsem třeba příliš skeptický? Nebojím se věřit, že Bůh slyší a vyslyší? Co by se změnilo v Betanii, kdyby Bůh vyslyšel naše modlitby, které jsme se modlili třeba teď v neděli večer na Kamenné? Co by se stalo v Brně? Co by se stalo v naší zemi…

Jak a za co se modlíme, odráží to, jak Bohu věříme.

Docela odvážná myšlenka, ale myslím, že je pravdivá. Když vidím, jak Bůh na moje modlitby (nebo na modlitby někoho jiného) odpovídá, tak to povzbuzuje mé odhodlání a vede mě to k odvážnějším prosbám. Nicméně jsou období, kdy Bůh jakoby mlčel. Tehdy je být odvážný mnohem těžší, než když se člověk veze na vlně “úspěchu”. Tehdy je ta odvaha opravdu prověřena. Tehdy se ukáže, jestli to myslím vážně. Tehdy se tříbí moje motivy. Tehdy…

Kde jste? Vezete se na vlně? Nebo Bůh mlčí?

5 Comments

  • Petr Cizmar says:

    Zdar Milane, napada me takova logicka otazka. Je vubec mozne, aby Buh vyslysel vsechny modlitby? Mam pro tebe hypoteticky priklad. Vem si, ze se treba uvolni misto tvyho sefa. Ty se budes modlit, abys ten job ziskal a tvuj kolega se bude taky modlit, aby ho ziskal. Tim nechci nabouravat tvou viru, nebo tak neco, ale spis premyslim, jestli vubec ma smysl takto uvazovat.

    Jinak ke tve zaverecne otazce bych asi rekl, ze jak kdy. Ale celkove musim uznat, ze se ke me Buh chova pomerne slusne i pres muj ateismus.

    • Zdar Strécu,
      je to logická otázka, na kterou neznám jasnou odpověď. Z vlastní zkušenosti vím, že Bůh nevyslyšel všechny moje modlitby. Vždycky se mi ale zpětně potvrdilo, že to bylo dobře, jelikož se věci sice nestaly podle mých představ, ale měly to správné vyústění pro můj další život. Aspoň tak jsem to celé vždycky vnímal.

      A jestli má cenu si takové otázky klást? Občas je dobré snít :-)

      Jinak se stále chystám na odpověď na naši poslední debatu, jen mi to teď vůbec nevychází. Moc se toho za poslední dobu kolem mě semlelo, takže jsem už neměl prostor to dát nějak do kupy…

      Drž se…

      • Petr Cizmar says:

        Jo, to je v klidu, ja toho ted mam taky celkem dost. Tak nejak tesne co jeste dokazu zvladnout, takze s tim nijak nespechej… :)

      • Neznamená tak trošku, že pokud se člověk za něco modlí, ale výsledek je,že Bůh to udělá dle svého uvážení… že vlastně nemá smysl se konkrétně za něco modlit? čistě matematickou logikou, jestli víš jak to myslím? Nestačí potom každý den jen: Bože prosím udělej co je pro mě a mé blízké nejlepší?

        A co se vůbec stane, když se člověk nemodlí, znamená to, že se přestane dít co je pro něj dle Boha nejlepší?

        • Ahoj Kubo,

          máš zajímavé otázky. Myslím, že úplná odpověď na ně se mi sem nevleze, ale zkusím aspoň naznačit. Omlouvám se za pozdější reakci, ale byli jsme mimo Brno…

          Beru modlitbu jako rozhovor. Když by ses každé ráno modlil tak, jak jsi navrhl, tak nevedeš rozhovor, ale říkáš, že Ti jedno, co s Tebou bude, i když jsi vlastně v nejlepších rukou :-) aspoň tak to na mě působí :-)
          V Bibli, ale nic podobné tomuto přístupu nevidím. Když se za něco modlím, tak věřím, že Bůh odpoví. Možná jinak než čekám, ale odpoví a to je důležité.
          Modlitby tam zaznamenané jsou drsně konkrétní. Obecně nikdy nic nefunguje – ani s Bohem, ani v manželství, ani ve výchově, nikde…

          Co se začne dít, když se přestaneš modlit? Myslím, že ztratíš kontakt z Bohem. Já vidím modlitby něco jako dýchání. Když se nemodlíš, nedýcháš a dříve a nebo později to nedopadne dobře. Jelikož je to rozhovor, tak skrz modlitbu vlastně zjišťuješ, co je to nejlepší.

          Snad tak nějak do začátku :-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.